Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Budvar trhal v loňském roce rekordy. Tržby přesáhly 2,8 miliardy korun

Doslova rekordní rok má za sebou Budějovický Budvar. Za uplynulých 12 měsíců se totiž národnímu pivovaru podařilo překonat hned několik čísel. Zvýšil se jak výstav piva, jeho export a také tržby, které v roce 2019 poprvé přesáhly 2,8 miliardy korun.

V loňském roce se Budvaru podařilo zvýšit výstav piva o necelých pět procent na 1,679 milionu hektolitrů, což je nejvyšší objem za 124 let existence pivovaru. Tahounem růstu byly ležáky. „V roce 2019 pivovar uvařil nejvíce ležáku ve své historii a jeho podíl na celkové výrobě pivovaru dosáhl téměř 78,4 procenta,“ uvedla tisková mluvčí Markéta Ježková.

Dalším úspěchem bylo množství vyexportovaného piva. To se zvýšilo o 7,4 procenta na 1 154 000 hektolitrů. Nejvíce se pivo vyváželo do Německa, Polska, Slovenska, Ruska a Británie. Devadesát procent objemu exportu tvořil světlý ležák Budweiser Budvar Original.

Rekordní tržby

Rekordních tržeb dosáhl pivovar za vlastní výrobky a služby. Částka přesáhla 2,8 miliardy korun. Samotné tržby za pivo se meziročně zvýšily o 6,3 % na 2,716 miliardy korun. „Jak v objemu prodeje, tak v dosažených tržbách jsme dosáhli historicky nejlepšího výsledku za celou existenci národního pivovaru. Osobně jsem rád, že i nadále potvrzujeme úspěšnost strategie zaměření se na prémiové segmenty, i proto rosteme v tržbách za pivo rychleji než v samotném objemu. Dobrou zprávou je i více než dvouprocentní nárůst prodeje našeho pivo na jinak klesajícím domácím trhu,“ říká ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák.

V roce 2019 pivovar uvedl na trh do segmentu on trade nový hořký ležák Budvar 33 – „první hořký ležák z Budvaru“. Ležák si u zákazníků získal velmi příznivou odezvu, a tak na jaře letošního roku pivovar uvedl na trh i jeho balenou verzi v lahvích a plechovkách.

Zvýšil se i zisk, který byl před zdaněním o necelých 11 procent na 363,7 milionu korun. Jde zatím o nejlepší dosažený výsledek od roku 2011.

Budvar ale nezapomněl ani na investice. Ty vyšly na celkem 738 milionů korun. Podnik tak pokračoval v rozvojovém plánu, který byl zahájen už v roce 2015. Do provozu byla například uvedena nová lahvovna. V roce 2020 plánuje pivovar další rozšíření kvasných kapacit. Po ukončení všech naplánovaných investic v celkové hodnotě 2,5 miliardy korun se roční výstav pivovaru zvýší na více jak 2 miliony hektolitrů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Budějovický Budvar

Štítky Budějovický Budvar, Budvar, pivo, rekord, pivovar, Německo, Rusko, Polsko, Velká Británie, Slovensko, Petr Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar trhal v loňském roce rekordy. Tržby přesáhly 2,8 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.