Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Temelín zpřístupnil lékařskou a zubařskou péči i lidem z okolí. Současně posílil ochranu proti virovým onemocněním

Nového praktického a zubního lékaře mohou využívat lidé z okolí elektrárny Temelín. ČEZ totiž temelínského závodního lékaře a podnikovou zubařku přesunul mimo střežený prostor areálu elektrárny. Vedení jihočeského elektrárny chce lékařské a zubařské služby zpřístupnit také lidem ze svého okolí. Vedle toho posiluje i ochranu proti virovým onemocněním.

Až dosud v čekárně praktického lékaře Pavla Kočvary seděli lidé s temelínskou kartou. Nově už sem může přijít kdokoli. „Ordinaci jsme chtěli zpřístupnit našim bývalým zaměstnancům, kteří už nemají trvalý vstup do elektrárny a Pavel Kočvara jim zůstal jako praktický lékař. Měli jsme také informace, že by o službu byl zájem i mezi okolními obyvateli,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Vyčlenění lékařské a zubařské ordinace mimo areál elektrárny je také důležité z pohledu ochrany před virovými onemocněními. „Oddělením ordinace od areálu elektrárny nedochází k prolínání zaměstnanců elektrárny s nemocnými lidmi. A i když se protikovidová opatření rozvolňují, tak toto je důležitá ochrana proti jakémukoli virovému onemocnění,“ zdůraznil Jan Kruml

Změna místa praktického lékaře nebude znamenat změnu režimu jeho fungování. Ten je daný a vychází i z požadavků, které klade legislativa na zaměstnance jaderných elektráren. Někteří z nich musí pravidelně jednou ročně absolvovat lékařské vyšetření. „Řádově jde o stovky zaměstnanců, kteří chodí do kontrolovaného pásma elektrárny. Tyto pracovně - lékařské prohlídky zaměstnanců probíhají od 7:00 do 9:15 hodin. Poté k nám chodí lidé, kteří potřebují základní lékařské vyšetření, jako například předpisy léků, odběry krve nebo doporučení k odborným lékařům,“ uvedl Pavel Kočvara.

Podle svých slov má temelínský lékař určitý prostor i pro nové pacienty. „Během příštího roku by na novém zdravotním středisku elektrárny Temelín měl začít ordinovat ještě jeden praktický lékař,“ řekl tiskový mluvčí elektrárny Marek Sviták

Podobně také temelínská zubní lékařka bude přijímat nové pacienty. Navíc rozšíří ordinační hodiny. „Dentální hygienistka bude pracovat od pondělí do pátku. Posiluji také o jednoho zubního lékaře. Zájemci o naše služby se tedy mohou registrovat, zatím ještě místo máme,“ uvedla Lenka Fechtnerová.

Prostor je i pro náročnější zubní operace

Její moderně vybavená ordinace umožňuje vedle běžného vyšetření i nejnáročnější zubní operace. „Máme moderní zařízení na rentgenové vyšetření zubů, které odhalí i sebemenší zubní vady. Provádíme i nejnáročnější zákroky jako jsou vytržení neprořezaných zubů moudrosti, zavádění implantátů nebo mikroskopické ošetření kořenových kanálků a následné ošetření pomocí korunek a můstků,“ upřesnila temelínská zubařka.

Krok společnosti ČEZ oceňují i okolní starostové. „Dvakrát týdně k nám jezdí lékařka z Týna nad Vltavou, zubař u nás dokonce neordinuje. Zdravotní problémy se ale nepřizpůsobují ordinačním hodinám. Proto je dobře, že nově máme v blízkosti praktického lékaře, který bude k dispozici pět dní v týdnu,“ konstatoval starosta Temelína Josef Váca.

V sousední Dřítni mají lékařskou a zubní ordinaci, nicméně i tady vedení obce kroky elektrárny vítá. „Nám tady lékař ordinuje třikrát týdně, zubař dokonce každý den. Nicméně obec se rozšiřuje, stěhují se k nám noví lidé, takže jakékoli rozšíření lékařské a zubařské služby v rozumném dosahu rozhodně vítáme,“ řekl Josef Kudrle starosta obce Dříteň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, zubař, Českobudějovicko, zdraví, elektrárna, zubní lékař, virové onemocnění, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Jan Kruml, Dříteň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín zpřístupnil lékařskou a zubařskou péči i lidem z okolí. Současně posílil ochranu proti virovým onemocněním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.