Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Spor města a Art4promotion pokračuje. Město chce vrátit část dotace za Vltava žije

Na ostří nože. Tak by se dal popsat vztah mezi městem a eventovou agenturou Art4promotion. Ta pro Budějce připravuje hned několik akcí, těmi největšími jsou oceňovaný Českobudějovický advent nebo Vltava žije. Právě druhá zmiňovaná akce se nyní stala důvodem sporu obou stran. Město chce po agentuře vrátit část dotace, kterou na projekt věnovalo. Agentura nechápe, proč by měla prostředky vracet.

Na posledním jednání rady města projednávalo vedení radnice udělení písemné plné moci advokátovi, který bude město zastupovat ve sporu proti společnosti Art4promotion.

Jde o vrácení peněz z dotace pro Vltava žije, kde se předpokládalo, že se akce bude konat ve vícero dnech. Nakonec to bylo jen v jednom jediném dni. Tudíž šla na organizátory žádost o vrácení části peněz, což odmítli a město proto tu věc předává právnímu zástupci, který to bude řešit,“ shrnul náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09).

Agentura dostala na akci dotaci celkem 800 tisíc korun. Původně přitom žádala o částku mnohem vyšší. „Na projekt Vltava žije jsme žádali o dotaci dva miliony korun. Chtěli jsme s přispěním města festival obohatit, rozšířit, zpropagovat a zase posunout o krok dále. Proto jsme předkládali žádost o vyšší dotaci než v minulosti,“ popsal jednatel agentury Rudolf Střítecký. Celý rozpočet akce podle něj přesahuje pět milionů korun.

„Město České Budějovice finálně podpořilo akci částkou o více jak milion menší, než jsme v předkládaném projektu požadovali. Museli jsme tedy přistoupit k úpravě celé navrhované akce. O finální podobě akce bylo město v dostatečném předstihu několikrát informováno a nemělo žádné výhrady ani připomínky,“ dodal Střítecký.

Celá věc může jít k soudu

Město si ale stojí za tím, že nebyly dodrženy domluvené podmínky. „Jsem přesvědčen, že pokud byla poskytnuta takto vysoká částka na akci, která se měla konat dva dny, tak je zcela oprávněný požadavek města, vrácení části částky,“ řekl Bouzek.

Spor by nakonec mohl skončit u soudu. „My to předáme právnímu zástupci, který bude postupovat standardním způsobem, pošle předžalobní výzvu, a v případě, že se nepodaří tu věci vyřídit smírně, mimosoudně, tak podá žalobu,“ uvedl náměstek primátora.

„Podstata a účel celé akce byly naplněny, celý projekt byl zrealizován v duchu a smyslu, ve kterém byl i na město předkládán. Veškeré vyúčtování proběhlo v pořádku a bez připomínek, proto nyní nechápeme, proč jsme osočováni za nedodržení podmínek dotace. Jako pořadatel akce si nejsme vědomi žádného pochybení a nechápeme důvod pro vrácení dotace, a důvod vrácení dotace je, dle nás, neopodstatněný,“ reagoval na celou záležitost Střítecký.

Spor o parkování

Nejde přitom o jediný spor, který agentura s městem má. Na konci února řešila problém ohledně naúčtování poplatku za parkování na náměstí v době konání adventních trhů. Město po Art4promotion požadovalo zaplatit 300 tisíc korun.

„Dle našeho právního rozboru nám město tyto poplatky účtuje neoprávněně, v přímém rozporu se smlouvou. Za druhé, tyto poplatky jsme nikdy v minulosti neplatili, nebylo s nimi nikdy kalkulováno, nikdy jsme na ně nebyli ani náznakem upozorněni. Tudíž nás překvapilo, že nám je město vůbec účtuje, jelikož v dohodě sepsané s městem se město zavazuje, že máme k dispozici prostor pro technické zajištění adventu a nikde není zmínka o tom, že by tato místa byla za úplatu,“ uvedl v únoru Střítecký.

Art4Promotion má městu zaplatit 300 tisíc za parkování v době adventních trhů. Je to neoprávněné, brání se agentura

Necelé dva měsíce po adventních trzích řeší agentura Art4Promotion, která celou akci pro město zajišťuje, problém. Rada města totiž rozhodla, že firmě naúčtuje poplatek za parkování na náměstí v době konání trhů, i když tak v předchozích letech...

I tato tvrzení ale město popřelo. „Šlo o žádost nad rámec vysoutěžených podmínek, kdy zažádali o prominutí další částky, chtěli další výhodu, a ta výhod jim nebyla poskytnuta. Bylo vysvětleno, že se účastnili soutěže, byla tam uzavřena koncesní smlouva a na základě těchto podmínek to provedli. Pokud by jim město poskytlo další plnění tím, že je zvýhodní ohledně parkování, jsem přesvědčen, že by porušilo koncesní smlouvu a podmínky řízení. Ty emotivní výstupy, které na mě dělaly dojem až požadavku a nároku na to prominutí, tak byly neoprávněné, nevyplývající z ničeho. Byla to žádost, které město nevyhovělo,“ řekl v týdnu Tomáš Bouzek.

Jak celý spor skončí zatím není jasné. Už v únoru vyslovila agentura obavy, že celá záležitost je jen osobním sporem náměstka Juraje Thomy s Art4promotion. Ten ale tato nařčení razantně odmítá.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, Art4promotion, spor, Vltava žije, Českobudějovický advent, dotace, Vltava, projekt, advent, Tomáš Bouzek, parkování, TOP 09, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor města a Art4promotion pokračuje. Město chce vrátit část dotace za Vltava žije  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.