Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kdy vás houby přijdou draho? Stačí porušit pár předpisů

Zajít si na zdravotní procházku a cestou si nasbírat i nějaké ty houby nebo borůvky. Jakmile přijde sezóna, jsou naše lesy pod útoky houbařů. Stačí přitom docela málo a na tučnou pokutu je rychle zaděláno.

Je to tu zas a policisté už opět řeší parkování. Tentokrát ovšem nejde o odstavená auta ve městě, nýbrž na lesní cestě. Právě toto je ten nejčastější přestupek, kterého se dopouštějí návštěvníci lesa.

„Oznámení o nepovoleném vjezdu a parkování v lesních prostorech přijímají policisté zejména ze strany lesníků. Nezodpovědní a někdy možná neznalí návštěvníci lesa by si měli uvědomit, že takovým jednáním nerespektují zákon, znepříjemňují a ztěžují práci lidem, kteří v lese pracují a navíc mohou v případě potřeby znemožnit vjezd na místo složkám IZS,“ uvedla policejní mluvčí Hana Krofrová.

Za zaparkování na špatném místě hrozí bloková pokuta dva tisíce korun, za nepovolené vjezd pět tisíc a pokud někdo plaší zvěř nebo způsobí nevratné škody, může se pokuta vyšplhat až na sto tisíc korun. A to už je pěkně drahá smaženice.

„Na naše houbařské místo jezdíme celá leta. Auto necháváme u hájovny, kde nepřekáží a pak jdeme kousek pěšky. Po cestě je ale dost aut, které někdo postaví za ceduli se zákazem. Závora je skoro pořád nahoře, tak jedou. Asi jsou líný chodit,“ řekla nám jedna z houbařek.

Jenže je jen jednou z mála, která dodržuje pravidla. „Řidič nesmí zastavit a s tát před vjezdem na pozemní komunikaci z polní nebo lesní cesty nebo z místa ležícího mimo pozemní komunikaci,“ dodala mluvčí.

Za co dalšího hrozí pokuty?

Třeba když sebereme chráněnou houbu. Na seznamu je 46 druhů, poznat některé z nich není složité. Například chráněný hřib se vyznačuje opravdu barevným kloboukem. Zejména nachovým až temně rudým. Podle mykologů je lepší si takový úlovek vyfotit a jít dál. Hrozí tu totiž tučné pokuty až do výše 50 000 korun.

Podle lesního zákona je rovněž pod pokutou, pokud sběr lesních plodů poškozuje les. Zároveň kouření cigaret nebo rozdělávání ohně mimo vyhrazená místa můžou stát táborníky až 15 tisíc.  Rovněž by návštěvníci lesa měli dodržovat klid a ticho, což nás ostatně učili už v hodinách prvouky na základní škole.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky parkování, pokuty, houbaři, les, policie, houby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdy vás houby přijdou draho? Stačí porušit pár předpisů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.