Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třeboňské lázně vyčerpaly kapacitu slevových voucherů

Slatinné lázně Třeboň vyčerpaly možnou kapacitu slevových čtyřtisícových voucherů na pobyty, jež nabízí stát. Vlastníkem lázní je město. Smí čerpat podporu nejvýše 200 tisíc eur (asi 5,3 milionu korun), aby nešlo o nedovolenou veřejnou podporu, která by byla v rozporu s pravidly Evropské unie. Jde o dodržení tzv. pravidla de minimis. Na léto mají už lázně pobyty vyprodané.

Z voucherů by bylo možné uspokojit 1250 klientů, a takové množství se jich už na lázně obrátilo. „Stát nám to trošičku komplikuje, protože lázně vlastní město, a je tam podpora de minimis podle směrnice Evropské komise. Je to komplikované, protože město vlastní ještě další společnosti a žádná z těch společností by nesměla tři roky čerpat jinou podporu. Na ministerstvu pro místní rozvoj byla ve hře ještě varianta, že by to bylo 800.000 eur (asi 21,3 milionu korun), a to už by nám zasáhlo i podzimní měsíce. Jinak to do podzimu vyčerpáme," řekl starosta Třeboně Jan Váňa (ODS), který je i jedním z jednatelů lázní. 

Podle pravidel podpory de minimis nesmí jeden podnikatel za jakákoliv tři po sobě jdoucí zdaňovací období získat podporu přes 200 tisíc eur. Třeboňské lázně mají na léto vyprodáno. Váňa by přivítal, kdyby šlo vouchery využívat i od října do prosince, kdy samoplátci nemají o pobyty takový zájem.

„Tam by nám to pomohlo hodně. Lidé si generovali vouchery i na říjen a listopad. Kdyby to bylo jen těch 200.000 eur, tak jsme teď vyčerpáni. Lidé můžou vouchery generovat dál, ale nemají (u nás) jistotu, zda slevu dostanou," řekl starosta.

Slevu dají klientům lázně, poté požádají stát o proplacení. Slevu mohou uplatnit lidé i na pobyty koupené přes cestovní kanceláře. Zúčtování bude jednou měsíčně až do konce ledna 2021.

„O vouchery je obrovský zájem, telefony drnčí jako blázen. I samoplátci, kteří mají pobyt zamluvený dopředu, to chtějí využít. Nedivím se jim: když mají zaplatit třináct tisíc za sedmidenní pobyt a ušetří čtyři tisíce, je pochopitelně snaha to využít," řekl Váňa.

Do projektu státem dotovaných pobytů v lázních se podle ministerstva pro místní rozvoj do poloviny minulého týdne zapojilo 76 firem podnikajících v lázeňství, v Česku jich působí zhruba 90. Stát spustil program 1. července. Voucher je na slevu 4000 korun na pobyt alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lázně, Třeboň, vouchery, sleva, Evropská unie, Jan Váňa, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Evropská komise, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňské lázně vyčerpaly kapacitu slevových voucherů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.