Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V jižních Čechách přibývá Ukrajinců nakažených koronavirem

Hygienici v jižních Čechách zaznamenali poslední dny nárůst případů, kdy se nákaza koronavirem prokázala u lidí z Ukrajiny. Poslední podobný případ se potvrdil v sobotu, u samoplátce, který se nechal při příjezdu do ČR otestovat. Zůstane v domácí izolaci na Táborsku. Nakažených Ukrajinců v kraji přibývá od června.

Za více než týden zaznamenali hygienici v kraji deset nových případů koronaviru, z toho šest u Ukrajinců, u dospělých i u dětí „Je to víc než 50 procent. Teď se to koncentruje. Vidíme, že jednoznačně Ukrajinci jako zahraniční pracovníci jsou pro jižní Čechy rizikový zdroj. Ukrajinští pracovníci, kteří tu pracují, jedou třeba na návštěvu na Ukrajinu, nebo nebyla práce, takže odjeli na Ukrajinu, pak práce byla, vrátili se a byli pozitivní,“ řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Nákazu u Ukrajinců zaznamenali jihočeští hygienici už v červnu. Z Ukrajiny je i pracovnice firmy Vodňanská drůbež, u níž se nemoc covid-19 prokázala koncem června.

„Zaznamenáváme případy pozitivity zahraničních pracovníků a jejich rodinných příslušníků. Upozorňuji proto jihočeské zaměstnavatele na povinnost vyžadovat u zahraničních pracovníků, přijíždějících z vybraných zemí EU a mimo zemí EU, od 20. července negativní test na covid-19. Výsledek testu nesmí být starší čtyř dnů,“ uvedla Kotrbová.

Kumulativní počet nemocných na jihu Čech je 215, vyléčených 193, pozitivních 16 lidí. Z 16 aktivních případů covid-19 jich je šest na Jindřichohradecku, čtyři na Prachaticku, čtyři na Táborsku, dva na Písecku.

V nemocnici Jindřichův Hradec bude od dnešního dne platit zákaz návštěv všech oddělení následné péče. Důvodem je, že v okrese přibývá případů nemoci covid-19, a zvyšuje se tak riziko nákazy pro ohrožené skupiny obyvatel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, koronavirus, Jihočeský, COVID-19, Jihočeský kraj, Česko, okres Tábor, Kvetoslava Kotrbová, Evropská unie, Krajská hygienická stanice, Vodňanská drůbež, Nemocnice Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách přibývá Ukrajinců nakažených koronavirem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.