Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od začátku roku likvidovali strážníci přes 300 použitých injekčních stříkaček. Nejvíce jich je kolem vlakového nádraží

Od začátku roku sebrali strážníci městské policie přes tři sta kusů použitých injekčních stříkaček. Nejvíce jich pravidelně najdou především kolem vlakového nádraží, centra města, sídliště Máj nebo okolí Palackého náměstí. Velmi často se ale infekční materiál objeví i na veřejných toaletách obchodních center nebo restaurací.

Mezi práci strážníků městské policie patří mimo jiné také sběr nebezpečného infekčního materiálu. Nejčastěji jde o použité injekční stříkačky nebo samotné jehly, které odhodili uživatelé návykových látek. Od začátku roku sebrali městští policisté v Budějcích už 350 kusů tohoto infekčního materiálu. 

Nejvíce injekčních stříkaček v Budějcích nachází strážníci v okolí vlakového nádraží, centra města, na sídlišti Máj nebo v okolí Palackého náměstí.

Co dělat při poranění injekční stříkačkou?
1. Ránu nechte co nejdéle volně krvácet a místo poranění nemačkejte – krvácení rány snižuje případnou dávku viru v těle
2. Po zastavení krvácení ránu vymývejte vodou a mýdlem po dobu 10 minut, poté ošetřete dezinfekčním roztokem.
3. Vyhledejte lékaře, hygienickou stanici, nebo nejbližší infekční oddělení – lékař vyšetří krev na virové onemocnění.

Zranění o pohozenou jehlu může mít přitom fatální následky v podobě nákazy žloutenkou nebo virem HIV. Velmi ohroženou skupinou jsou podle mluvčí městské policie Věry Školkové děti. „Narkomané se velmi často zdržují a odhazují použité injekční stříkačky zejména na ulicích, v parcích, ale právě i na dětských hřištích. Děti často nejsou schopny rozpoznat nebezpečí a neví, jak se v případě takového nálezu zachovat. Strážníci Městské policie České Budějovice proto v rámci prevence pořádají na dané téma přednášky již pro nejmenší děti z mateřských škol,“ uvedla.

Jak se při nálezu použité injekční stříkačky zachovat velmi často nevědí ani dospělí. „V případě takového nálezu by lidé neměli nechávat stříkačku nebo jehlu ležet bez povšimnutí a věc oznámit městské policii na telefonní linku 156. Infekční materiál by rozhodně nikdy neměli sbírat holýma rukama. Strážníci, kteří jsou ke sběru infekčního materiálu speciálně vyškoleni a disponují ochrannými pomůckami, injekční stříkačky bezpečně seberou a zlikvidují,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv městské policie

Štítky městská policie, injekční stříkačky, prevence, drogy, žloutenka, HIV, injekční stříkačka, železniční stanice, materiál, České Budějovice, Sídliště Máj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Novotný

To je tak, když to smaženky dostávají zdarma a nemají k tomu úctu.. Cukrovkář by to neudělal.. A není lepší kdyby policie likvidovala samotný feťáky a nejen odpad po nich..

Čtvrtek, 30. července 2020, 15:21Odpovědět

Od začátku roku likvidovali strážníci přes 300 použitých injekčních stříkaček. Nejvíce jich je kolem vlakového nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.