Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V jižních Čechách je zájem o památky, ubylo vodáků

Provozovatelé penzionů i hotelů v jižních Čechách měli v červenci plné kapacity. Velký zájem byl rovněž o památky či atrakce pro děti. Přes 90 procent návštěvníků tvořili Češi. Meziroční pokles o pětinu zaznamenala Ingetour, největší vodácká půjčovna na Vltavě. Často si lidé pobyty a zájezdy objednávali na poslední chvíli, tři až pět dní předem.

„V červenci se povedlo naplnit kapacity, jak ubytovací, tak stravovací. Všichni kromě bazénářů si pochvalují, i památky. Nicméně kompletně se změnila struktura, jsou tu delší české pobyty. Zásadní je, že se objednává prakticky na poslední chvíli, tři až pět dní před pobytem,“ řekl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Firma Ingetour, která provozuje půjčovnu lodí a čtyři kempy na Vltavě od Vyššího Brodu do Českého Krumlova, eviduje za červenec meziroční pokles klientů o deset až dvacet procent. Chybí zahraniční turisté, proti loňsku jich přijela asi pětina. Asi 90 procent klientů byli Češi.

„Ve srovnání s posledními roky je i znát počasí - bylo deštivé, bohužel často vycházelo na víkendy. Lidé si rezervují na tři čtyři dny dopředu, kvůli počasí a ohledně vývoje covidu váhají,“ řekl manažer Ingetour Pavel Kolouch. Firma před prázdninami evidovala kvůli koronaviru proti běžnému stavu poloviční počet objednávek. Stovky škol, až 95 procent, zrušily zamluvené kurzy. Ingetour má za sezonu 100 tisíc zákazníků.

Více návštěvníků, než loni v červenci přilákala zřícenina Dívčí Kámen, která stojí nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy poblíž Holubova. Až 90 procent turistů byli Češi a Slováci, dále ukrajinské rodiny.

„Tím, že lidé nejezdí tolik do zahraničí, byl letošní červenec jednoznačně lepší, v průměru denně 80 až 90 lidí. Vodáků není tolik jako v minulých letech, tvoří do pětiny návštěvníků,“ uvedla provozovatelka hradu Zdeňka Tučková. Památka letos zdražila vstupné dospělým o desetikorunu na 70 korun, kvůli tomu, že stoupla minimální mzda. Hrad ze 14. století, jehož majitelem je městys Křemže, navštíví ročně 20 tisíc lidí.

S průměrem minulých sezon lze srovnat návštěvnost lipenské Stezky korunami stromů i kempu Modřín. Obsazenost ubytovacích kapacit v Lipně nad Vltavou byla stejná jako v loňském červenci, téměř ze 100 procent plno.

„Rozdíl je ve skladbě návštěvníků - v drtivé většině se jedná o Čechy. Kemp je pro řadu klientů letos velmi vítaná varianta ubytování. Největší zájem je o Stezku korunami stromů a pak o dětské lesní hřiště Království lesa. Registrujeme i velký zájem o cyklovýlety a pěší výlety,“ řekl obchodní a marketingový ředitel firmy Lipno Servis Jiří Falout. Na atrakcích tvoří Češi 98 procent klientů, v kempu je 16 procent cizinců.

Z 90 procent byly v červenci plné i penziony a hotely v Českém Krumlově. Podle Poláška se díky Čechům povedlo nahradit chybějící asijské turisty. Až pětina turistů přijela z Německa a Rakouska.

„Jezdí i rodiny, které byly zvyklé být 14 dní u moře. Sportovní areály od Království lesa po areál na Hluboké mají natřískáno,“ řekl Polášek. Ze systému slev, ve kterém Jihočeský kraj přispívá rodinám na ubytování při dovolené v kraji a dává slevy do zoo i muzeí, je podle něj vyčerpáno přes deset milionů z 39 milionů korun. Zapojilo se do něj přes 300 hotelů.

Autoři | Foto Redakce

Štítky ČR, rekreace, památky, turistika, Jihočeský kraj, hotel, Vltava, Český Krumlov, rodina, LIPNO SERVIS, Německo, Rakousko, Vyšší Brod, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách je zájem o památky, ubylo vodáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.