Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hygienici zahájili opakované testy v prachatické firmě

Jihočeští hygienici dnes zahájili opakované testování zaměstnanců prachatické firmy Intica Systems, v níž se před dvěma týdny objevilo ohnisko nákazy koronaviru. Od té doby hygienici zaznamenali čtyři desítky případů covidu-19 navázaných na tuto společnost. Dnešní opakované testy mají zjistit aktuální vývoj onemocnění v ohnisku.

„Otestujeme zase přibližně čtyři stovky zaměstnanců. Uvidíme, co nám nové výsledky ukážou. Předpokládáme, že bychom je mohli znát v pátek,“ řekla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. V minulých týdnech testovali zaměstnance a lidé z okolí firmy ve dvou vlnách. V první jich bylo 80 a ve druhé 345. Tehdy i teď se na testování, které se koná přímo v areálu podniku, kromě hygieniků podílejí hasiči, zdravotníci, nemocnice a laboratoře.

Intica Systems, která vyvíjí a vyrábí spínací techniku pro automobilový průmysl, musela před dvěma týdny po vypuknutí nákazy úplně zastavit provoz. V minulých dnech hygienici povolili částečné obnovení výroby.

V Jihočeském kraji podle údajů hygieniků momentálně zůstává 152 pacientů s koronavirem. Kromě prachatického epicentra se v minulých dnech objevilo menší ohnisko také v Mladé Vožici na Táborsku, kde se postupně nakazilo 18 lidí. „Zřejmě jako první pacient tam byla poštovní doručovatelka. Pozitivní jsou v izolaci, aby se nákaza nešířila, a další lidé pak zůstali v karanténě,“ uvedla Kotrbová.

Od březnového začátku šíření koronaviru na jihu Čech onemocnělo 366 lidí. Počet nových případů každý den kolísá a většinou se pohybuje v jednotkách. Například za středu hygienici evidovali devět nových pacientů s covidem-19. Naopak jeden nemocný se uzdravil.

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, Jihočeský kraj, testování, COVID-19, infekční onemocnění, Kvetoslava Kotrbová, pacient, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zahájili opakované testy v prachatické firmě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.