Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mnoho měst v Česku si připomíná srpen 1968. V Budějcích zaparkovaly makety tanků

Akce k připomenutí památky obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy na území Československa před 52 lety se dnes uskuteční na mnoha místech České republiky. Výjimkou nebudou ani České Budějovice, kde na náměstí a na Sokolském ostrově zaparkovaly makety tanků.

Před 52 lety do tehdejší ČSSR vpadla vojska armád Varšavské smlouvy. O rok později na první výročí okupace se konaly občanské protesty. Rozehnaly je československé bezpečnostní složky. Zákrok si tehdy vyžádal sedm mrtvých a mnoho zraněných. Tehdejší masové protesty začaly už 19. srpna, lidé při nich vyjadřovali nespokojenost s politikou nového komunistického vedení. Vyvrcholily 21. srpna.

Právě tyto události mají v Českých Budějovicích připomenout dvě makety okupačních tanků T-55, které na náměstí a na Sokolský ostrov umístili zástupci Milionu chvilek. „Máme pocit, že Rusko se chová pořád stejně jako Sovětský svaz. V momentě, kdy někde proběhnou nějaké demokratizační procesy, tak je zkusí zvrátit silou. Ať už se jedná o rok 1968 na Československu, 2014 na Ukrajině a teď je velká otázka, co se stane v Bělorusku,“ vysvětlil důvod akce Tomáš Kuboušek, zástupce Milionu chvilek.

Okolo tanků jsou navíc umístěny informační panely, na kterých jsou připraveny dobové fotografie. Ty jsou doplněny texty od pamětníků a historiků.

Připomínkou srpna 1968 je také vyvěšení sovětské vlajky na sochu Jana Dostála a její „omotání“ policejní páskou. „I to má být symbol okupace. V roce 1968 došlo k omezení všech uměleckých aktivit. Spousta filmů a her a uměleckých aktivit šla do šuplíků,“ dodal Kuboušek.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce

Štítky historie, okupace, 1968, České Budějovice, Milion Chvilek, Česko, Československo, Varšavská smlouva, Rusko, Jan Dostál, Sovětský svaz, T-55, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Tojefuk

1984

Úterý, 25. srpna 2020, 17:19Odpovědět

Jiří Přibyl

Jen maličkost pro autora článku.Běžte se někdy podívat jak vypadá socha doporučuji např Karluv most

Sobota, 22. srpna 2020, 18:42Odpovědět

Mnoho měst v Česku si připomíná srpen 1968. V Budějcích zaparkovaly makety tanků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.