Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nejvíce Gentlemanů silnic je v Jihočeském kraji. Ocenění za záchranu života tu získalo přes třicet lidí

Gentleman silnic. Tak se jmenuje ocenění, které je už několik let udělováno těm, kteří pomohou při vážných dopravních nehodách a zachrání nebo pomohou zachránit život. Oceněno už bylo celkem 200 lidí, přes třicet jich je z Jihočeského kraje.

Projekt Gentleman silnic funguje od roku 2004. Smyslem je motivovat účastníky silničního provozu, aby k sobě nebyli lhostejní a vzájemně si pomáhali. „Gentlemanem silnic se stává ten, kdo významně pomůže při závažné dopravní nehodě, poskytne první pomoc lehce i těžce zraněným, a přispěje tak třeba i k záchraně života,“ uvedla ředitelka projektu Ivana Buriánková.

Zaměstnanci domova důchodců pomáhali u nehody trolejbusu, získali ocenění Gentleman silnic

Dohromady šestnáct lidí dnes dostalo ocenění Gentleman silnic za pomoc u dopravní nehody trolejbusu, která se stala před letními prázdninami v Českých Budějovicích. Zraněným lidem pomáhali především zaměstnanci Domova pro seniory Máj. Za svůj...

Letos bylo předáno jubilejní dvou sté ocenění. Skvělou zprávou ale je, že nejvíce oceněných je z Jihočeského kraje. „Z 35 jihočeských Gentlemanů silnic je 21 žen a 14 mužů. Ocenění zasahovali u 11 nehod. Jednou z nich byla i nehoda českobudějovického trolejbusu, který se srazil s osobním vozem. Na místě byla řada zraněných a šokovaných lidí. Těm ještě před příjezdem záchranky pomohli zaměstnanci blízkého Domova pro seniory Máj,“ popsala Buriánková.

Mezi oceněnými jsou velmi často policisté, lékaři, zdravotní sestry nebo hasiči, kteří ale svou statečnost prokázali mimo službu. Na jihu Čech ocenění získali i údržbář nebo dva studenti.

Z hořícího auta vytáhli zaklíněného spolujezdce. Byla to samozřejmost, shodují se Gentlemani silnic

Bez jediného zaváhání se vrhli k hořícímu autu, kde zůstal po nárazu do stromu zaklíněný mladý spolujezdec, a postarali se o řidiče auta, který byl dezorientovaný a v šoku. Ačkoliv říkají, že to byla samozřejmost, zachránění mladíci si to...

V loňském roce byla například oceněna trojice mladých lidí, kteří z hořícího auta vytáhli spolujezdce, který zůstal po nárazu auta do stromu zaklínění ve voze. Všichni tři se tehdy shodli na tom, že jejich jednání bylo samozřejmé. Podle ředitelky projektu to tak ale rozhodně není. „Drtivá většina z oceněných na vyjádření díků reaguje slovy, že by takto přece pomohl každý. Dennodenně se ale na našich silnicích přesvědčujeme o tom, že lidé, kteří nejsou lhostejní a dokáží pomoci, jsou stále spíše výjimeční,“ říká Buriánková.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Gentleman silnic, ocenění, pomoc, silnice, Jihočeský kraj, projekt, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce Gentelmanů silnic je v Jihočeském kraji. Ocenění za záchranu života tu získalo přes třicet lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.