Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Český Krumlov přijde na výnosech ze sdílených daní o 24 milionů korun

Český Krumlov měl za leden až červenec daňové příjmy 112,5 milionu korun, meziročně o 14,7 milionu nižší. Je to kvůli novému rozpočtovému určení daní v souvislosti s koronavirem. Radnice odhaduje, že výnosy ze sdílených daní jí letos klesnou o 24 milionů. Město už dostalo kompenzaci od státu 16,2 milionu, na zmírnění negativních dopadů zákona o kompenzačním bonusu do rozpočtů obcí. Na obyvatele je to 1250 Kč. Zprávu o hospodaření vzali dnes na vědomí zastupitelé.

Propad příjmů odhadla radnice letos na 47 milionů. Z toho schází 24 milionů ze sdílených daní, 11 milionů z placených stání zájezdových autobusů, 12 milionů z nájemného, poplatků z pobytu či poplatků za předzahrádky, jež radnice odpustila, aby jim ulehčila situaci po pandemii.

Zároveň radnice snížila výdaje úřadu o 11 milionů, i mzdové. Zbylý výpadek příjmů chce město nahradit tím, že navýší kontokorent o 9,9 milionu na 29,9 milionu, předfinancuje tak některé investice. Dále si vezme úvěr 28 milionů se splatností na osm až deset let.

„Nebudeme a ani nechceme rušit investiční akce a použijeme na financování některých z nich dlouhodobý úvěr a navýšený kontokorent. Můžeme si to po pečlivém zvážení dovolit, protože aktuální sazby na bankovním trhu jsou více než příznivé a dosavadní úvěrové zatížení města je nízké," uvedli radní v důvodové zprávě. K hlavním investicím patří stavba cyklostezky, modernizace školy Za Nádražím i digitalizace služeb na městském úřadu.

Po rozpočtových opatřeních má Český Krumlov nově rozpočet s příjmy 359,2 milionu korun a výdaji 483,6 milionu. Schodek je 124,4 milionu.

Do města, v němž žije zhruba 13 tisíc lidí, jezdily ročně až dva miliony návštěvníků. Letos schází ti zahraniční, přijela ale řada Čechů, jak vyplývá z informací Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, daně, koronavirus, rozpočet, Č. Krumlov, Český Krumlov, daň, radnice, úvěr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov přijde na výnosech ze sdílených daní o 24 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.