Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nejvíce ohrožený jsem se cítil v bývalé Jugoslávii, vzpomíná válečný veterán Jan Josef

Více než dvě stovky válečných veteránů, kteří se v minulosti účastnili vojenských misí v Perském zálivu, na Balkáně, v Asii a v Africe, se sešly v Českém Krumlově. Byl mezi nimi i Jan Josef, který na zahraničních operacích strávil téměř osm let. Zažil operace v Libyi, v Kuvajtu i na Balkáně. Nejvíce ohrožený se cítil právě v bývalé Jugoslávii.

Usměvavý starší muž s šedivými vlasy a knírem začínal v zahraničí v roce 1982 jako instruktor v Libyi. „Byl jsem tam pět a půl roku," vzpomíná podplukovník ve výslužbě, jenž před pár dny oslavil 79. narozeniny. Československá armáda se v 80. letech podílela na výcviku libyjských vojáků. Když tam Josef vyrazil, byl jazykově vybavený tak, jak to tehdejší socialistický režim vyžadoval. „Uměl jsem česky, slovensky a rusky. Ale vystačil jsem si s tím. Navíc jsem se trochu naučil arabsky a také díky tomu jsem se pak dostal do Kuvajtu," řekl.

Obě zkušenosti z Blízkého východu však předčila mise v bývalé Jugoslávii. Tehdejší občanská válka, která tam v 90. letech vypukla, se v některých fázích vyznačovala velkou brutalitou a nevraživostí. „Byli jsme tam na pozorovatelské misi a ta byla nejtěžší. Protože jako zbraň jsme tam měli kapesní nůž a nic víc. Na rozdíl od toho třeba v Kuvajtu jsem měl samopal a granáty," uvedl. Vzpomíná, jak v Jugoslávii zuřila nevraživost především mezi Srby a Chorvaty. „Snažili jsme se ty spory mezi nimi zahlazovat. Bylo to dost náročné," řekl. Podle něj měli čeští vojáci v bývalé Jugoslávii určitou výhodu. Chorvatům i Srbům totiž relativně dobře rozuměli. „Takže když bylo potřeba, sprostě jsem jim vynadal, aby neblbli," uvedl.

Desetinu ze svého dosavadního života strávil v uniformě v zahraničí. „Jestli to doma někomu vadilo? No, zkuste se zeptat manželky. Ale snažil jsem se dostat za rodinou. Třeba v Jugoslávii jsme měli vždycky třicetidenní službu a pak následovalo týden volno. Měl jsem tam auto, tak jsem vždycky jezdil aspoň na pár dnů domů," řekl.

Setkání takzvaných modrých baretů se v Českém Krumlově konalo posedmnácté. Právě v tomto městě byla jediná vojenská základna Mírových sil OSN v republice. „Jezdím sem pravidelně. Potkáme se s kamarády a zavzpomínáme si," řekl Josef.

Autoři | Foto Facebook Jitka Dvořáková

Štítky armáda, veterán, OSN, Český Krumlov, Jan Josef, Jugoslávie, Balkán, Kuvajt, Libye, Afrika, Asie, Perský záliv, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce ohrožený jsem se cítil v bývalé Jugoslávii, vzpomíná válečný veterán Jan Josef  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.