Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chorvatský dub a teflonové šrouby. Začala oprava Stádleckého mostu

Více než deset milionů korun bude stát oprava Stádleckého mostu, která začala v polovině září. Jediný dochovaný empírový řetězový most u nás je kvůli napadení dřevokaznou houbou v havarijním stavu. Práce by měly trvat dva měsíce a po celou dobu rekonstrukce bude most úplně uzavřen.

Stádlecký most je národní, kulturní a technická památka a jediný dochovaný empírový řetězový most u nás. Tato jedinečná památka je ale v havarijním stavu. Příčinou je napadení prvků mostin vysoce invazivní a nebezpečnou dřevokaznou houbou z čeledi trámovek.

„Most potřeboval rekonstrukci už dlouhou dobu. Jsem rád, že již na podzim minulého roku Rada Jihočeského kraje schválila opravu a že jsme tento měsíc mohli začít,“ řekl krajský radní Antonín Krák. Kvůli kůrovcové kalamitě nebylo možné v Česku sehnat dostatečné množství dubového dřeva a oprava tedy nemohla začít v původním termínu. Dubové dřevo nakonec Jihočeský kraj dovezl z Chorvatska.

Mostiny jsou v kuse přes celou šíři mostu. Tedy nezbývá než Práce proto nemohou být prováděny jinak, než za úplné uzavírky mezi obcemi Stádlec a Dobřejice. „Jiná varianta není možná. Věřím, že po dobu rekonstrukce, tedy zhruba dva měsíce, obyvatelé okolních obcí vydrží jezdit po objízdných trasách,“ dodává Krák.

Jak se opravuje empírový most?

Nejprve se budou demontovat kovové spojovací prvky, následně jednotlivé původní mostiny – tedy dřevěné trámy, po kterých se na Stádleckém mostě jezdí. Z nich se budou fyzicky odstraňovat plodnice dřevokazných hub, a i původní mostiny se budou chemicky ošetřovat tak, aby se zabránilo šíření výtrusů do okolí. To samé se týká i podélníků, na nichž jsou mostiny ukotveny. Nicméně z těch by část, která není napadena, měla zůstat původní. Následně se budou dávat mostiny nové, rovněž chemicky ošetřené. Byl zvolen takový technologický postup, aby se původní dřevěné napadené prvky vůbec nepotkaly s novými. „Zajímavostí je, že veškerý spojovací materiál, který bude na mostě použitý, bude potažený teflonem. Dubové silice jsou totiž agresivní a pokud bychom použili běžný materiál, rezivěl by daleko rychleji,“ podotkl Antonín Krák.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky Stádlecký most, oprava, Jihočeský kraj, dřevokazné houby, rekonstrukce, Antonín Krák, Česko, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Franta Timko

Je smutný že od tzv.převratu se skoro na ničem nedělá udržba a není to jen u tohoto mostu ale celkově se všechno nechá dojít do dezolátního stavu

Čtvrtek, 24. září 2020, 21:31Odpovědět

Chorvatský dub a teflonové šrouby. Začala oprava Stádleckého mostu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.