Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Budějovický Budvar slaví 125. výročí. Exkluzivní várku piva plnil do lahví také ředitel

Přesně 125 let dnes uplynulo ode dne, kdy byl založen Budějovický Budvar. První várka piva vznikla v pivovaru 7. října 1895. A právě k tomuto výročí uvařil národní pivovar exkluzivní várku piva Budvar Reserve. Celkem 125 lahví ručně naplnili, očíslovali a podepsali vrchní sládek Adam Brož a ředitel pivovaru Petr Dvořák.

Za 125 let existence Budějovického Budvaru uvařili jeho sládci přes 50 milionů hektolitrů piva. Této hodnoty dosáhli v únoru 2016. Loňský rok byl pro Budějovický Budvar rekordní. Budvar zároveň v loňském roce vyexportoval nejvíce piva ve své historii. Pivovar loni vyvážel pivo do téměř 80 zemí světa.

„Touto mimořádnou edicí zároveň pivovar odhaluje nový název a vizuální podobu svého nejsilnějšího piva, dnes prodávaného pod názvem Bud B:Strong, který se do obchodů, restaurací a barů dostane až v příštím roce,“ doplnila mluvčí národního pivovaru Budějovický Budvar Markéta Ježková.

Výroční Budvar Reserve zraje několik měsíců v pivovarských sklepích. Obsahuje 7,5 procenta alkoholu a podle sládka dává ideálně vyniknout vyvážené, lahodné a hebké chuti.

Město piva

České Budějovice jsou pivovarnickým městem již od roku 1265. Město založil král Přemysl Otakar II. a zároveň mu udělil i právo várečné. V průběhu 15. století se vyvinuly měšťanské pivovary, v roce 1495 založila vlastní pivovar městská rada. O 300 let později město prodalo dva obecní pivovary měšťanům, čímž vznikl Měšťanský pivovar. Várečné právo se vztahovalo na 387 domů ve vnitřním městě, jejich majitelé byli podílníky nového pivovaru.

Národní pivovar? Našimi akcionáři jsou vlastně všichni Češi, říká ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák

V pozici generálního ředitele národního pivovaru Budějovický Budvar je zhruba tři roky. Za krátkou dobu stihl podnik pod jeho vedením dokončit několik velkých investic do rozšiřování a modernizace areálu. Řeč je o Petru Dvořákovi, který si během...

Průmyslová revoluce v 19. století si vynutila přechod na novou technologii a vznik velkých průmyslových pivovarů. Čeští právovárečníci, nespokojení se situací v proněmecky orientovaném Měšťanském pivovaře, se na schůzce v lednu 1894 dohodli na založení nového pivovaru na zelené louce. Jeho první valná hromada, která zvolila správní radu, se sešla 15. dubna 1895. V roce 1936 se ČAP přejmenoval na Budvar - Český akciový pivovar České Budějovice. Národním podnikem je od roku 1967.

Foto Budějovický Budvar | Zdroj Budějovický Budvar, ČTK

Štítky ČR, pivo, 7. října, Budvar, historie, pivovar, Budějovický Budvar, Petr Dvořák, restaurace, alkohol, Průmyslová revoluce, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Budějovický Budvar slaví 125. výročí. Exkluzivní várku piva plnil do lahví také ředitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.