Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Vodovodní potrubí na mostě dosloužilo. Nové město umístí pod řeku

Vodovodní potrubí na Litvínovickém mostě se v těchto dnech odstraňuje. Důvodem je stav potrubí, které je na konci své životnosti. Nové trubky se město rozhodlo vést pod dnem řeky. Práce by měly být hotové během několika týdnů.

Páteřní litinový vodovodní řad z roku 1964 zavěšený na Litvínovickém mostě přes Vltavu, který už byl na konci své životnosti, se v těchto dnech odstraňuje.

„Potrubí propojovalo levobřežní a pravobřežní vodovodní sítě a bylo velmi důležité pro zásobování města pitnou vodou. V případě velké vody ale hrozilo jeho poškození. Mohlo by tak dojít ke kontaminaci povodňovými vodami a musel by se následně vypustit a propláchnout prakticky celý vodovodní systém Českých Budějovic, “ říká primátor Jiří Svoboda.

V úvahu podle něj kvůli statice mostu nepřicházelo ani opevnění jeho stávající trasy. Město proto zvolilo trasu řízeným podvrtem, která vede pode dnem řeky.

Práce začaly v srpnu a nyní se blíží ke svému závěru. Původní termín dokončení byl přitom až v prosinci. „Po odstranění starého vodovodu bude konstrukce mostu opravena a opatřena ochranným nátěrem. Investice za téměř 15 milionů korun eliminuje možná rizika a dokáže spolehlivě zabezpečit dodávky pitné vody v dostatečném množství a v požadované kvalitě,“ dodává náměstek primátora Petr Holický.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto c-budejovice

Štítky České Budějovice, truby, vodovod, Litvínovický most, Jiří Svoboda, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodovodní potrubí na mostě dosloužilo. Nové město umístí pod řeku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.