Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V budějovickém Albertu byl dnes zájem o nákup srovnatelný s pátky. Ostatní obchody měly zavřeno

Zájem zákazníků o nákup v českobudějovickém hypermarketu Albert na autobusovém nádraží byl dnes srovnatelný s pátky, kdy jsou prodeje silné. Proti běžným nákupům se prodávalo víc pečiva a dalšího čerstvého zboží. Kvůli vládnímu zákazu nedělního prodeje v souvislosti s koronavirem přibylo řetězci po celé ČR o desítky procent zákazníků v pátek, sobotu a pondělí. Prodeje jsou ale celkově nižší.

Budějovický Albert je jedinou prodejnou řetězce, která má otevřeno v neděli, protože je na autobusovém nádraží a splňuje tak zákonnou výjimku. Dopoledne se tam podle zjištění novinářů tvořily fronty u pokladen, plně vytížené byly i samoobslužné kasy.

"V prodejně vidíme namísto běžně pomalejší neděle malý pátek, čili prodejně silný den. Necháváme ji otevřenou i v jiné sváteční dny, kdy jsme administrativně nuceni zavřít zákazníkům naše prodejny," řekl mluvčí Albertu ČR Jiří Mareček.

Po jarních výkyvech se nákupy ustálily a řetězec neevidoval snahy lidí se předzásobit. Situaci změnil nedělní zákaz prodeje a zkrácení prodejní doby do 20:00. Před tím chodili lidé do prodejen méně často na větší nákupy, nenakupovali s rodinami, ale samostatně. Až do vládního zákazu také často využívali večerní hodiny, aby se vyhnuli kontaktu s ostatními.

"Toto odpovědné chování pomáhalo, aby v prodejnách nevznikal shluk lidí, a zákazníkům za to děkujeme. Nicméně již zkrácení večerní otevírací doby do osmi hodin večer zvýšilo koncentraci lidí v prodejnách v týdnu," řekl Mareček.

Kvůli vládnímu zákazu nakupuje víc lidí v pátek, v sobotu a pondělí. Prodeje jsou ale celkově nižší, o 30 až 60 procent. "Nevynahradí to prodeje z neděle a lidé nenakoupí tolik. Je i vyšší odpad čerstvých potravin," řekl Mareček. Jak dodal, problémy mají i někteří dodavatelé jako pekaři či jatka, kteří musí na den odstavit provozy.

V pátek, sobotu a pondělí je zákazníků víc o desítky procent. Podle Marečka je to nepříjemné a zbytečné, protože řetězec se snaží, aby se lidé v obchodech neshlukovali. "Ukazuje se nezbytná role prodejen s potravinami a to, že lidé si prostě čerstvé potraviny nakoupit musí," uvedl.

Od začátku krize investuje Albert ČR měsíčně desítky milionů korun do hygieny: prostory sanituje, dezinfikuje, propaguje bezpečnostní opatření včetně odstupů. "Se zkrácenou otevírací dobou lze toto ale hůře naplnit. Z pohledu zaměstnanosti je zapotřebí říci, že přibližně dvacetiprocentní zkrácení otevírací doby - kumulace nedělí a zavírací doby v osm večer - bude mít dopad na zaměstnanost v sektoru," dodal Mareček.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DOC Mercury

Štítky ČR, trh, koronavirus, firmy, Albert ČR, Č. Budějovice, Albert Česká republika, Česko, jídlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budějovickém Albertu byl dnes zájem o nákup srovnatelný s pátky. Ostatní obchody měly zavřeno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.