Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Krematorium přešlo na třísměnný provoz. Počet žehů se zdvojnásobil

Kvůli vyššímu počtu žehů muselo českobudějovické krematorium zahájit třísměnný provoz. Denně totiž spálí dvojnásobný počet těl, než tomu bylo v minulosti. Důvodem je koronavirus a navyšující se počet zemřelých.

„Zatím ten nápor zvládáme, ale ta situace opravdu není jednoduchá," uvedla ředitelka Pohřebního ústavu města České Budějovice Kateřina Vrbová. Dodala, že například některé pohřební služby, které vozily těla do krematoria v Táboře, nyní využívají rovněž služeb českobudějovického krematoria.

Vrbová uvedla, že Pohřební ústav v Českých Budějovicích také kvůli narůstajícímu počtu zemřelých v poslední době zvýšil množství smutečních obřadů. Zatímco v minulosti jich většinou pořádal šest denně, nyní jich bývá i deset.

Podle neoficiálních informací z ministerstva vnitra ve druhém říjnovém týdnu zemřelo v Česku o 14 procent lidí víc, než je v této době obvyklé. Nadměrně umírali zejména muži a senioři od 65 let.

Převládá kremace

Vrbová uvedla, že z drtivé většiny u smutečních obřadů převládá kremace. Pohřbívání těl je výrazně méně. „Do země jsme pohřbívali s covidem zatím jen jednoho člověka," řekla.

Budova českobudějovického krematoria byla uvedena do provozu v 70. letech minulého století. Příspěvková organizace Pohřební ústav města České Budějovice se kromě chodu krematoria stará i o tři místní hřbitovy. Nejbližší krematoria v kraji jsou v Jindřichově Hradci, Táboře a v Blatné.

Čtete také:

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, České Budějovice, pohřební služba, krematorium, Tábor, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krematorium přešlo na třísměnný provoz. Počet žehů se zdvojnásobil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.