Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V budějckém klášteře skončila největší obnova od roku 1723. Zahrada se má víc otevřít lidem

Dominikánský klášter v Českých Budějovicích je jako nový. Biskupství během nejrozsáhlejší rekonstrukce od roku 1723 opravilo střechy a změnilo i zahrady. Ty by se měly více otevřít lidem. Práce začaly v září 2015 a za několik týdnů by měl být areál zkolaudován.

Práce na obnově kláštera začaly v září 2015. Dělníci opravili střechy severní a jižní boční lodi kostela, Bílé věže i kláštera. Všechny budovy dostaly novou fasádu a nová je i elektroinstalace v části, kterou využívá Základní umělecká škola. Proměnou prošla také předzahrádka u Bílé věže. „Celá plocha se výškově snížila na úroveň Piaristického náměstí a získala bezbariérový přístup. Zvelebené jsou i rajská zahrada a zahrada v parkánu," uvedl mluvčí biskupství Petr Samec.

Podle biskupství šlo o jednu z nejrozsáhlejších stavebních úprav od požáru v roce 1723. V roce 1865 se opravoval klášterní kostel, v roce 1937 Bílá věž, v 70. letech 20. století fasáda kostela. V roce 1992 začaly opravy interiérů, rok poté se našly cenné fresky ze 14. století.

I tentokrát našli dělníci několik historických předmětů. „Asi nejcennější byl nález vitráže v presbytáři hlavní lodi kostela s letopočtem 1768. Jedná se tak o jednu z nejstarších dochovaných vitráží v jižních Čechách," uvedl mluvčí. Za zajímavý označil i nález malovaných čel zásuvek na kredenční skříni v sakristii, pod mladšími přemalbami odhalili restaurátoři soubor postav světců.

Srdce města

Upravenou zahradu chce biskupství více otevřít lidem. Na jaře by zde měl být osazeny lavičky a z předzahrádky bude vytvořena odpočinková zóna a místo pro koncerty nebo divadla. 

Děkan katedrální kapituly Zdeněk Mareš řekl, že to byla jedna z nejvýznamnějších a finančně nejnákladnějších současných rekonstrukcí v diecézi. „Komplex bývalého dominikánského kláštera je nejstarším místem města, neboť je pravděpodobné, že dříve, než se začalo rozrůstat, byly práce na vybudování kláštera již v plném proudu. Jedná se tedy o místo, které je jakýmsi srdcem města, a proto přitahuje mimořádnou pozornost místních obyvatel i ostatních návštěvníků. A jestliže v minulosti bylo centrem vzdělanosti a kultury, pak i dnes je místem, kde každý příchozí může vnímat, jaké jsou naše křesťanské kořeny. Uchovávat a oživovat toto vědomí je obzvlášť důležité v dnešní době," uvedl Mareš.

Opravy vyšly na 75 milionů korun. Zhruba 60 milionů pokryje podle biskupství dotace z evropských fondů. Areál by měl být během několika týdnu zkolaudován.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Dominikánský klášter, oprava, zahrada, veřejnost, klášter, biskupství, České Budějovice, Bílá věž (Hradec Králové), Zdeněk Mareš, Petr Samec, Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budějckém klášteře skončila největší obnova od roku 1723. Zahrada se má víc otevřít lidem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.