Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Sociální sítě zaplavila smyšlená zpráva o povinném očkování proti koronaviru

„Teď už nejde o covid podvod a nějaké zlodějiny. Jestli tu vládu nesvrhneme nacpou do nás jedovaté vakcíny. Už změnili zákon a je to povinné…,“ píše se doslovně v textu, který koluje po sociálních sítích. Na zprávu, která se nezakládá na pravdě, upozornil portál Manipulátoři.cz.

Podle dostupných informací rozhodně není pravda, že by očkování v Česku mělo být povinné. To potvrzuje také web vyvracející hoaxy a manipulace. Testování vakcíny proti koronaviru finišuje, očkování ve světě by mohlo začít na přelomu roku. Chystá se na něj i český stát, který kvůli tomu dokonce přichystal speciální zákon.

„Cílem právní úpravy je zahrnutí dobrovolného očkování a očkovací látky proti onemocnění covid-19 mezi hrazené, respektive poskytované na náhrady státu,“ píše ministerstvo v důvodové zprávě k zákonu s tím, že očkování i očkovací látky budou tedy bezplatné, uvádí web Manipulátoři.cz.

Zákon tedy nepočítá s tím, že by mělo být očkování povinné. „Zákon o povinném očkování proti COVID-19 je blud. Nic takového sněmovna neprojednává. Povinné očkování známe v ČR pouze pro děti,“ potvrdil dnes člen výboru pro zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

O dobrovolném očkování mluvil před nedávnem také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v magazínu E15. „Očkování by mělo být zdarma a dobrovolné. Cílem je dostat se zhruba na šedesátipěti až sedmdesátiprocentní proočkovanost, protože potom máme vyhráno,“ řekl.

Roušky zabíjí, koronavirus je podvod. Fake news týkající se pandemie zaplavují sociální sítě i e-maily

Šmírovací eRouška, očipování veřejnosti při covidových testech nebo redukce obyvatelstva koronavirem. Internet zaplavují v posledních měsících polopravdy a mýty týkající se koronaviru. Ty nejčastější zmapovala redakce Drbny společně s odborníky...

Česko má ve společné dohodě států Evropské unie objednánu vakcínu proti covidu-19 od tří výrobců pro 5,5 milionu obyvatel. Zaplatí za ně 1,8 miliardy korun. O dalších milionech dávek jedná s dalšími výrobci. Očkování v ČR by pak mělo být hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

„Vakcíny pro dalších až 10,6 milionu obyvatel jsou v záloze od dalších výrobců. Měli bychom jí tak mít až pro 16 milionů lidí, což je více než je obyvatel ČR. Je to přístup, ke kterému přistoupily i další země,“ řekl ministr.

Podle časového harmonogramu uvedeného v materiálu by už konci roku 2020, pokud bude některá z vakcín schválená, měly přijít dávky pro 400 tisíc lidí, v prvním čtvrtletí příštího roku pak pro 850 tisíc lidí, ve druhém čtvrtletí pak pro 2,1 milionu osob, ve třetím 1,9 milionu osob a v posledním čtvrtletí příštího roku pro 250 tisíc osob.

První fáze počítá také s očkováním zdravotníků oddělení ARO, JIP, urgentních příjmů, infekčních a plicních oddělení, záchranné služby, pracovníků ochrany veřejného zdraví provádějících epidemiologická šetření, zaměstnanců laboratoří, kde vyšetřují vzorky na covid-19, a pracovníků a klientů zařízení sociálních služeb.

Ve druhé fázi by se pak mohli nechat očkovat praktičtí lékaři pro děti či pro dospělé, zubní lékaři nebo farmaceuti, také pracovníci integrovaného záchranného systému, další zaměstnanci orgánů ochrany veřejného zdraví, kritické infrastruktury, členové krizových štábů nebo vlády. V poslední fázi by byla očkovací látka dostupná pro další zájemce.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Manipulátoři.cz, MZČR, E15, ČTK

Štítky koronavirus, očkování, hoax, zdravotnictví, očkování proti COVID-19, Česko, COVID-19, Evropská unie, Vlastimil Válek, Jan Blatný, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bouda

Jestli je dobrovolne brano jako moznost cestovat tak neni dobrovolne. Lzete. Udelejte radnou anketu oni vam to lidi reknou co si o tom mysli.

Pátek, 27. listopadu 2020, 20:06Odpovědět

Lenka Halbychová

A už se někdo zeptal těch lékařů kolik jich má o očkování zájem? To by zajímalo určitě více lidí - než kdo má být první.

Pátek, 27. listopadu 2020, 15:23Odpovědět

Sociální sítě zaplavila smyšlená zpráva o povinném očkování proti koronaviru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.