Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Šťastný příběh z táborského útulku. Pes Hugo našel po letech nový domov

Ačkoliv se může rok 2020 zdát jakkoli špatným, najde se několik příběhů, které právě v tomto roce našly šťastný konec. Jeden takový se odehrál v táborském útulku pro psy a kočky. Nový domov zde totiž našel pes Hugo, u kterého už téměř nikdo nedoufal, že se to podaří.

Hugo Boss, jako ho v útulku pojmenovali, je devítiletý stafordšírský teriér. Život rozhodně neměl lehký, byl součástí rodiny, která se rozpadla. „Žil dříve v bytě s malým dítětem a další fenkou, ale jednoho dne se jeho svět totálně zbořil. Majitelé se ve zlém rozešli a Huga nechtěl ani jeden. Bohužel muž, u kterého zůstal, si na něm vyléval zlost a ubližovat mu psychicky i fyzicky,“ popisuje Zdenka Fürst z táborského útulku.

Jednoho dne tak zůstal Hugo uvázán u útulku. „Velmi se bál, byl dost nepřátelský, psychicky zlomený, nedůvěřivý a báli jsme se, že už to nespravíme,“ dodává Zdenka.  Útulku se podařilo zjistit přesnou adresu a jméno původního majitele a případ byl předán Krajské veterinární správě. Té se bohužel nepodařilo prokázat, že Hugo muži patřil, a původní majitel tak vyvázl bez trestu.

Nepodařené adopce

V útulku mezitím začali s Hugem pracovat. „Den za dnem jsme trénovali a posouvali se dál, učili ho znovu věřit, nebát se a spolupracovat s námi a časem i s novými lidmi,“ popisuje za Zdenka Fürst. Pejska se podařilo připravit k adopci a mohlo tak začít hledání nového domova. To se bohužel ukázalo být těžším, než se mohlo zdát.

První záblesk naděje přišel zhruba po roce pobytu v útulku. „Bohužel se po třech dnech vrátil. Nefungovalo to už od základu, ale Hugo neměl ani čas se v nové rodině přizpůsobit a zvyknout si na nové prostředí. V rodině si vybral svou hlavní lidskou parťačku (mladá slečna) a tu hlídal před všemi ostatními. Ať už to v rodině probíhalo jakkoliv, spustil se vzorec a Hugo začal ochraňovat nejslabšího člena smečky,“ popisuje Zdenka. 

Útulek Tábor

Cílem útulku je ideálně najít původní majitele nalezených psů a koček a vrátit je domů. Pro ty, které si nikdo nevyzvedne, chce být kvalitní přestupní stanicí mezi starým životem a novou rodinou, kde najdou vhodné zázemí a lásku. Během pobytu u nich se snaží pro zvířata vytvořit optimální podmínky, zajistit jim veterinární péči, výchovu, socializaci i zábavu, zkrátka co nejlepší dočasné útočiště. Nakonec se snaží najít jim nový domov, kde budou konečně šťastní.

Svěřence útulku můžete sledovat na webových stránkách nebo na Facebooku.

Hugo se tedy vrátil zpět do útulku. Po čase přišla druhá adopce, ale ani ta nevyšla. „Vše fungovalo skvěle a bez problémů, dokud byli spolu chlapi sami – což bylo přesně to, co jsme pro Huga chtěli a jeho majitel to věděl. Bohužel došlo k tomu, že na Hugovu minulost pán pozapomněl a nedával si pozor na vypjaté situace. Hugo se dostal do složité situace – návštěva, stísněný prostor, pár lidí, dítě, do toho rychlejší pohyb, křik a špatného načasování,“ vysvětluje Zdenka Fürst. Hugo po půl roce znovu procházel dveřmi útulku.

Příběh Krásky a zvířete

Zlom přišel letos v červenci. Do Huga se zamilovala slečna Bára, která měla doma fenku Roxy a v srdci prázdné místo pro psím parťákovi, který je obě zhruba před rokem a půl opustil. Za pejskem trpělivě dojížděla a pracovala na tom, aby mohl zbytek života prožít v opravdovém domově. „Bára nám ukázala sílu, odhodlání, pokoru a snahu, jakou známe jen z hrdinských příběhů a pohádek. Spolu s její fenkou musely hodně věcí vychytat, najít režim, nová pravidla. Vše zvládli společně naprosto úžasně a my jsme se snažily tu pro ně vždy být, když klopýtli,“ popisuje Zdenka.

Po půl roce čekala Huga, Báru i Roxy „maturita“. Společně se vrátili do útulku. „Přivítal nás široký úsměv, pošvihal nás rozvrtěný ocas, od kterého budeme mít jelita. Úžasný Hugoušek si zkontroloval staré místo na spaní, vše očichal a společně s Roxankou, jako parťáci, prozkoumali útulek. Jsme tak rádi za to, jak krásně si Hugo žije. Stále tomu nemůžeme uvěřit, že mu vyšlo něco tak úžasného, jako život s Bárou a Roxy, které dostaly jedničku s hvězdičku za úžasnou práci, kterou odvedly. Díky Báře už budeme vždy věřit na zázraky,“ uzavírá příběh za útulek Zdenka Fürst.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Havlíček, Útulek Tábor

Štítky Hugo, adopce, útulek, Útulek Tábor, domov, pes, rodina, Roxy, Joe Lycett, Krajská veterinární správa, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šťastný příběh z táborského útulku. Pes Hugo našel po letech nový domov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.