Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některá opatření postrádají logiku, říkají provozovatelé Žižkárny. Vládní nařízení omezí až deset stánků na trzích

Nové vládní omezení se dotkne nejen provozovatelů restaurací a barů, ale také trhovců. Od středy bude po celý den zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti a na trzích se nebude smět prodávat občerstvení a alkohol. To se dotkne především vánočních trhů, které jsou v řadě měst v plném proudu.

Vánoční trhy na náměstí Přemysla Otakara II. v Budějcích se letos sice nekonají, náhradní program pořádá Žižkárna. Právě trhů v prostorách bývalých kasáren se omezení podstatně dotkne. Nové nařízení se týká šesti až deseti stánků.

„Respektujeme veškerá dosud přijatá nařízení vlády a snažíme se jít bezpečnosti naproti. Víme, že situace není jednoduchá a je potřeba brát ohled na bezpečnost našich návštěvníků a zákazníků,“ shrnul Jan Mádl, který Žižkárnu provozuje. Některá opatření však podle něho postrádají logiku. „Podívejme se například do některých restaurací, kde sedí jeden zákazník vedle druhého, bez roušky, žádné rozestupy mezi stoly a navíc v uzavřených prostorech,“ doplnil.

Provozovatelé Žižkárny si stojí za tím, že by dokázali zajistit adekvátní hygienická opatření, aby se riziko nákazy minimalizovalo. „Můžeme postavit stoly dostatečně daleko od sebe, zajistit jen čtyři místa u stolu, zároveň bychom dbali na to, aby se zákazníci u těchto stolů zbytečně nezdržovali. Navíc je to vše ve venkovních prostorech. Toto vše bychom zvládli zařídit. Ale bohužel nám to není umožněno,“ dodal Mádl. Trhy v Žižkárně tak budou od středy ochuzeny o podstatnou část sortimentu.

„Skóre, které se zvýšilo na 60, není zatím odrazem rozvolnění z minulého týdne. Jedná se o odraz toho, že v posledních sedmi až deseti dnech jsme začali brát opatření ve stupni čtyři na lehkou váhu,“ vysvětlil na včerejší tiskové konferenci ministr Jan Blatný (za ANO). Jednalo se podle něj především o zneužívání výdejových okének, která byla ve stupni čtyři spolu s dovážkou jedinou možností, jak si v restauraci koupit jídlo.

„Výdejová okénka budou zavírat ve stejný čas jako restaurace (pozn. red.: ve 20:00). Ani přes den pak přes ně nelze prodávat alkohol ven z restaurace. I když byl zákaz prodeje a konzumace na místě, některé restaurace prodávaly alkohol přes den a večer přes okénko a následně ho lidé konzumovali třeba na trzích. Fotografií jsme viděli hodně,“ uzavřel Blatný.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, Žižkárna, vláda, trhy, nařízení, alkohol, restaurace, stůl, Jan Blatný, Náměstí Přemysla Otakara II., ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá opatření postrádají logiku, říkají provozovatelé Žižkárny. Vládní nařízení omezí až deset stánků na trzích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.