Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Z centrálního parkoviště pohodlněji a ve stínu. Hluboká opravila jednu z hlavních tras

PR článek

Hluboká nad Vltavou dokončila první etapu úprav ulice Nad Parkovištěm, která tvoří hlavní trasu návštěvníků směrem do centra města a na stejnojmenný zámek. Lidé zde najdou výrazně širší chodníky, lavičky a čerstvě vysázené stromořadí. V podobném duchu úprav chce město pokračovat až do centrální části.

Ročně tudy projde více než 200 tisíc lidí. Cesta z centrálního parkoviště do centra a případně vzhůru na známý zámek patří mezi nejvytíženější na Hluboké. Trasa tomuto významu ale, podle vedení města, rozhodně neodpovídala.

Největší problémy působily skupiny, které přijely autobusem. Nikdo, možná s výjimkou školních tříd, samozřejmě nechodí spořádaně ve dvojstupu. Takže shluky lidí se na původní chodník téměř nevešly, byl problém kolem nich projít, lidé museli vstupovat do silnice. Navíc si neměli kde sednout a odpočinout. Nyní to pořád není úplně optimální, ale komfort by měl být hlavně pro místní daleko větší,“ vysvětluje starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Úpravy a rozšíření chodníků přišly město na 4,3 milionu korun (včetně nového osvětlení a rekonstrukce kanalizace pod chodníkem. Na tuto akci získalo město dotaci z evropských fondů z programu IROP ve výši 2,4 milionu korun. Ušetřilo přitom na zastínění. Na výsadbu nových, vzrostlých stromů získalo necelých 80 tisíc korun z Nadace ČEZ.

Grant na výsadbu stromů patří mezi stále populárnější projekty. Možná i proto, že v minulosti většinu cest lemovaly aleje, které nejen přispívají k ochraně ovzduší, ale zároveň chrání před sluncem i navátým sněhem. A je vidět, že tam, kde je to z bezpečnostních důvodů možné, se k tomu města i obce vracejí,“ vysvětluje člen správní rady Nadace ČEZ František Lust.

Na úpravě jedné z hlavních návštěvních tras hodlá město dál pracovat v příštím roce. Bezpečně a pohodlněji by se měli lidé dostat z centrálního parkoviště do centra města nejpozději v červnu 2021.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Hluboká nad Vltavou, úprava, rekonstrukce, chodník, ČEZ, Tomáš Jirsa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z centrálního parkoviště pohodlněji a ve stínu. Hluboká opravila jednu z hlavních tras  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.