Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lipenští hoteliéři letos počtvrté ruší vánoční pobyty a připadají si jako v Kocourkově

PR článek

Již po čtvrté ruší někteří majitelé či provozovatelé penzionů na Lipensku nasmlouvané silvestrovské pobyty. Pondělním rozhodnutím Vlády ČR o uzavření hotelů přichází hoteliéři o vrchol sezóny, který jim mohl alespoň částečně pokrýt ztráty způsobené vládními restrikcemi. Řada z nich navíc přišla o další balík peněz, který před zimou investovala do reklamy, aby na Lipensko v této složité době turisty nalákala. Hoteliérům vadí nelogičnost některých vladních rozhodnutí a zejména nechápou, proč nemůže zůstat otevřené apartmánové bydlení, kde se hosté s nikým nepotkají.

„My jsme horský příhraniční region, kde jsme na cestovním ruchu absolutně závislí. Jiné možnosti obživy tu nemáme a Vánoce a Silvestr jsou finanční pilíře celého roku. Obchodní centra a služby ve městech, kde se lidé setkávají po stovkách a tisících jsou otevřené, ale ubytování na horách, kde mohou být lidé prakticky izolování jsou zavřené?! Nedává to smysl!“ uvádí Jiří Mánek předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turismu v území sahajícího od Stožce po Rožmberk. Podle Mánka potencionální hosté do hotelů či penzionů často volají a mají ohromný  zájem přijet. „Nechtějí žádné služby, ani snídaně, chtějí jen vyjet z města, ubytovat se a dojít si na procházku a zalyžovat si. Otevřené jsou domovy pro seniory s povinností testování návštěv, proč nemůžeme otevřít horské hotely pro stejně testované hosty?!" doplňuje.

"Připadáme si jako v Kocourkově, ačkoliv máme radost z toho, že můžeme otevřít náš lyžařský areál víme, že jsou to spojené nádoby a efekt uzavření hotelů určitě pocítíme i my. Stejně tak jako by ho pocítili provozovatelé gastra a ubytování, kdyby nebyl otevřený areál," uvedl jednatel společnosti Lipnoservis Matěj Kratochvíl.

Podle Jana Strnada, manažera z Landal Mariny v Lipně nad Vltavou je aktuální vládní omezení ranou pod pás. „Kvalitně jsme se připravovali na zimní sezónu a stálo nás to mnoho sil a peněz. Po období ztrát jsme se domnívali, že se přes svátky trochu nadechneme. Nyní musíme opět nechat naše zaměstnance doma a na určitou dobu se zakonzerovovat. V této chaotické době přesouváme rezervaci po třetí někdy i po čtvrté. Vybrali jsem zálohy na Silvestra a nyní je znovu vracíme,“ uvádí Strnad. Landal Marina má v nabídce více než 300 apartmánů.

Rustikální hotel Knížecí cesta má za sebou letošní mnohamilionové investice. Majitel hotelu celý rok pospíchal, snažil se předběhnout termíny dokončení, aby hosté mohli přijet na Vánoce. Teď přišlo veškeré úsilí vniveč. „Letos máme již po třetí plné Vánoce a Silvestra, znovu musíme pobyt stornovat a vrátit peníze. Pokud by to omezení přišlo 10. ledna, tak budeme mít větší pochopení. Vládní kompenzace se na papíře jeví tak, že dávají konečně trochu smysl, ale nevím jestli budou podpořené rychlou a včasnou administrativou,“ uvádí Petr Zemek, ředitel Hotelu Knížecí cesta.

Luboš Krejza, ředitel Lipno Lake Resortu, který nabízí k pronájmu více 90 apartmánů je naštvaný. „Dali nám šanci, připravovali jsme se na začátek zimy. Investovali jsme veliké finanční obnosy do reklamy, získali mnoho nových rezervací, teď vše padá. Vánoce a Silvestr jsou pro hory stěžejní pobyty, to je pilíř celého roku. O to přicházíme. Byli bychom radši, kdybychom následovali švýcarský model, kde ubytovaní i lyžařské vleky souběžně fungují. Zvláště ubytování apartmánového typu nepřináší vyšší rizika nákazy. Lidé se ubytují v bytě na horách a den stráví na lyžích,“ uvádí Krejza.

„Omezení přichází v tu nejhorší dobu. Vánoce a Silvestr jsou každý rok oporou našeho podnikání. Je to jako na houpačce, nejprve to vypadalo špatně, pak nás otevřeli a lidé volali jako o život a chtěli si rezervovat Vánoce a Silvestra. My začali nakupovat suroviny a domlouvat brigádní personál na hlavní nápor. Vybrali jsme i rezervace. Nyní nás zase zavřou. Náš čas, úsilí, práce i prostředky jdou vniveč. Není to dobré, navíc nevím, jak dlouho tahle situace může trvat,“ uvedla Dagmar Šubová, ředitelka hotelu České Žleby.

Někteří majitelé penzionů na Lipensku ale rozhodnutí vítají. Například Jan Hanuš z hotelu Růže v Rožmberku nad Vltavou. „Dva víkendy jsme měli otevřeno a ty nestály za nic. Hosté nepřicházeli. Buďto přijet nemohli, což je případ Rakušanů, tuzemští hosté se bojí přijít. Všechny atrakce v Rožmberku jsou zavřené. Za této situace je to nejlepší řešení, protože nám se nevyplatí otevřít,“ uzavírá Jan Hanuš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Lipno, pobyt, hotel, Vánoce, Kocourkov, peníze, zima, Vláda ČR, Jiří Mánek, Rožmberk nad Vltavou, Jan Hanuš, Jan Strnad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipenští hoteliéři letos počtvrté ruší vánoční pobyty a připadají si jako v Kocourkově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.