Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vánoční svátky budou ve znamení pohádek. Některé uvede Česká televize premiérově

K Vánocům a vánočním svátkům patří kromě cukroví a společně strávených chvil s rodinou, tradičně i pohádky. Těch bude v televizi o letošních svátcích hodně. Ke stálicím, které jsou k vidění desítky let a k Vánocům prostě patří, přibylo i několik nových.

24.12. Štědrý den

Kdo si ráno přivstane, může sledovat na České televizi Zlatovlásku. Ta je na televizních obrazovkách už od roku 1973. Hned po ní bude následovat Lotrando a Zubejda. Dopoledne zaplní ještě Tři veteráni.

Od televize se milovníci pohádek netrhnou ani odpoledne. Zpestří ho Jiřina Bohdalová jako Nesmrtelná teta. Psal se rok 1968, kdy se tvrdohlavá Helena rozhodla svému královskému otci vynutit sňatek s milovaným mladíkem a stane se z ní Šíleně smutná princezna.

K vidění bude i pohádka Byl jednou jeden král. Nová pohádka, kterou Česká televize nabídne se jmenuje O vánoční hvězdě. „V té nové pohádce je mnohem více kouzel, lásky a takových věcí. Je použitá nová věc, že na místo pekla, čarodějnic a takových těch známých motivů používáme svět hvězd," řekl režisér Karel Janák. Večer bude patřit Libuši Šafránkové a Pavlu Trávníčkovi. Konkrétně půjde o pohádku Tři oříšky pro popelku.

Na Nově se můžou diváci těšit na pohádku Z pekla štěstí. Ján Kroner mladší, jako dřevorubec Ondra, ukáže svoji nebojácnost v pohádce Nebojsa. U štědrovečerní večere nebo u rozbalování dárků vám bude dělat společnost princezna Lada ve filmu režiséra Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou. Pohádkový večer završí Tři bratři.

Stejně jako v loňském roce, i letos odvysílá televize Prima v odpoledním čase pohádku na motivy klasického příběhu od Boženy Němcové, natočenou režisérkou Alicí Nellis Sedmero krkavců. Po ní bude následovat legendární Macaulay Culkin v komedii Sám doma.

25. 12. Boží hod

Dopolední program České televize přiláká ty, kteří chtějí vidět pohádku Duch nad Zlato nebo Princeznu a písaře. Odpoledne je kromě pohádek k vidění i skvělá česká komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku a hlavní vysílací čas bude mít premiéru Hodinářův učeň.

„Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoliv bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení," řekl představitel hamižného hodináře Viktor Preiss.

Nova nabídne dopoledne pohádku Princ Bajaja, odpoledne pak Z pekla štěstí 2. Jiří Kron se vydá do světa v roli hloupého Honzy, který ale vůbec není hloupý, v pohádce Honza málem králem.

Pyšná princezna bude k mání na Primě. Hlavní vysílací čas bude patřit pokračování komedie Sám doma. Tentokrát s podtitulem Ztracen v New Yorku.

26.12. Štěpán- 2. svátek vánoční

Na Štěpána je na České televizi připravena pohádka Princové jsou na draka, Děšťová víla a filmová komedie Jak dostat tatínka do polepšovny. Večer nebude chybět nová koprodukční pohádka O léčivé vodě.

Večer na Nově bude uvedena pohádka Zdeňka Trošky Čertova nevěsta. Prima sází na klasiku. Na programu má pohádku S čerty nejsou žerty

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká televize

Štítky pohádka, Vánoce, vánoční svátky, ČT, Nova, Prima, novinka, Česká televize, televize, komedie, Štědrý den, Jiřina Bohdalová, Tři veteráni, Lotrando a Zubejda, Sám doma, TV Nova, TV Prima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční svátky budou ve znamení pohádek. Některé uvede Česká televize premiérově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.