Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Šumavské obce se obávají, že nebudou peníze na údržbu stop

Zástupci některých šumavských obcí se obávají, že nebudou mít dostatek peněz na úpravu stop pro běžkaře. V takovém případě by snížily frekvenci údržby. Navíc šumavský národní park připravuje pro některé úseky běžkařských stop nové podmínky pro úpravu.

Rolby z Kvildy vyjížděly v minulých letech na údržbu stop několikrát týdně. Obec, kde žije pár desítek obyvatel, za servis ročně zaplatila více než půl milionu korun. Podle starosty Kvildy Václava Vostradovského (STAN) jde o relativně vysokou položku ročního rozpočtu.

„Navíc šumavský národní park kvůli ochraně tetřeva stanovil nové podmínky a ty nám práci ještě zkomplikují," řekl Vostradovský. Podle něj tak rolby na některé úseky budou moci vyjet až hodinu po rozednění a nejpozději hodinu před setměním. „Je to složité z několika důvodů. Rolbaři většinou mají svá povolání a až po něm mohou udržovat stopy. Další komplikaci vidím v tom, že čerstvě upravené stopy musí vymrznout, než do nich vjedou běžkaři. Proto je dobré protahovat je večer, aby do rána ztvrdly," uvedl Vostradovský.

Podle něj nová pravidla šumavského národního parku na některých místech prakticky nedovolí údržbu stop ve večerních hodinách. „Podmínky teprve dolaďujeme a věříme, že najdeme rozumnou cestu pro obě strany," řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Vostradovský připustil, že Kvilda s ohledem na současnou situaci bude upravovat stopy jen před víkendem. Důvodem je i finanční náročnost. „A ta trápí i jiné obce na Šumavě. Nemáme žádného velkého partnera, který by nám přispíval. Podle mě je proto jedinou cestou zpoplatnění stop," řekl Vostradosvký.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Šumava, rekreace, správa, lyžování, Jihočeský kraj, údržba, Národní park Šumava, Kvilda, Starostové a nezávislí, Jan Dvořák, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavské obce se obávají, že nebudou peníze na údržbu stop  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.