Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lipno ruší platby za odpad, na maximum zvedlo ubytovací poplatek

Obec Lipno nad Vltavou zrušila k 1. lednu příštího roku obyvatelům poplatek za svoz komunálního odpadu. Lidé dosud platili 200 korun ročně. Lipno naopak zvýšilo poplatek z ubytování z 21 korun na nejvyšších možných 50 Kč. Chce tak kompenzovat nižší příjmy ze sdílených daní. V obci žije přes 600 lidí.

Tím, že Lipno zrušilo poplatek za odpad, chce vyjít vstříc obyvatelům. "Hlavní důvod byl, že se snažíme ulevit místním, protože naše destinace se stává trošku dražší. A vidíme i nespravedlnost: máme tady spoustu chat, které platí za objekt, kdežto občané platí za hlavu. Ten zákon je podle nás špatný," řekl lipenský starosta Zdeněk Zídek (Lipno).

Lipno naopak zvýšilo poplatek z ubytování z 21 korun na 50 korun, což je nejvyšší možná suma. Podle starosty má obec, kam v létě míří desetitisíce turistů, malé příjmy z rozpočtového určení daní.

"Financování obcí je pro takhle malé obce, kde se odehrává takhle silný cestovní ruch, zničující. Obce to ze sdílených daní nedokážou utáhnout. Pokud má systém cestovního ruchu fungovat, tak se to musí dofinancovávat z tohoto poplatku a ještě to nestačí, pořád musíme mít nepravidelné příjmy pomocí nájmů, prodejů developerských pozemků. Když si vezmeme, že v létě jsme (počtem lidí) velcí jako Prachatice a dostáváme sdílené daně na šestisethlavou obec, tak se to nedá utáhnout," řekl Zídek.

K 1. lednu zrušily poplatek za odpad obyvatelům i Strakonice. Město tím přijde o 5,5 milionu Kč. Nyní obyvatelé platili ročně 260 korun. Některá města v kraji měnila poplatek z pobytu, třeba Český Krumlov ho zvýšil z 21 na 30 korun na noc. V Prachaticích chtěla zvednout ubytovací poplatek ze dvou na dvacet korun část opozice, návrh ale zastupitelstvem neprošel.

Lipno nad Vltavou bude v roce 2021 hospodařit s rozpočtem, kde příjmy jsou 79,8 milionu Kč, výdaje 88,2 milionu, z toho kapitálové výdaje 22,7 milionu. Saldo je 8,39 milionu. Vyplývá to z informací na webu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, rekreace, odpady, turistika, Lipno nad Vltavou, poplatek, Vodní nádrž Lipno, odpad, daň, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipno ruší platby za odpad, na maximum zvedlo ubytovací poplatek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.