Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Chorvatsko zasáhlo další zemětřesení, otřesy zaznamenaly seismografy až na jihu Čech

, aktualizováno 29. prosince 2020, 14:12

Sociální sítě dnes po poledni zaplavily zprávy obyvatel Jihočeského kraje, kteří pozorovali drobné otřesy. Chorvatsko totiž v úterý zasáhlo další zemětřesení o síle 6,4 stupně, které zaznamenaly seismografy až v České republice.

„Tak jsme se právě pěkně pohoupali. Jsme v osmém patře u potoka a byl to pěkný hnus. Cinkaly i skleničky ve vitríně. Pocítil jste zemětřesení i někdo jiný?“ napsala na sociální sítě například Stanislava Entlerová. Na její zprávu okamžitě reagovala řada Budějčáků.

„Desáté patro na Máji. Bylo cítit hodně! Jakože fakt. Sedačka, žaluzie bouchaly, stromeček a baňky, a celý byt byl jak na lodi,“ dodala uživatelka Facebooku Elenah Novamode.

Podle evropského seizmologického centra EMSC šlo o dozvuk dalšího zemětřesení, které zasáhlo Chorvatsko dnes před půl jednou odpolední. Epicentrum je hlášeno necelých padesát kilometrů od Záhřebu. Úterní otřesy byly cítit po celém Chorvatsku i v okolních státech a také ve Vídni, v Budapešti i Bratislavě.

Chorvatská HRT napsala, že zasažena je oblast u měst Sisak, Petrinja a Glina, kterou zasáhlo zemětřesení už v pondělí. Poškozeno je tam na 500 budov. V Sisaku záchranáři vyprostili z trosek jednoho domu rodinu. K nepoznání je podle televize poškozené centrum Petrinje, odkud jsou také hlášeni zranění.

V Chorvatsku je to druhé zemětřesení za tento týden. V pondělí byly ve stejné oblasti zaznamenány otřesy o síle více než pět stupňů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CUNI

Štítky zemětřesení, Chorvatsko, otřesy, Česko, Jihočeský kraj, Facebook, Sisak, Petrinja, Záhřeb, Vídeň, Budapešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Láďa Vošta

Dobrý den, ve Strakonicích včerejšího dne 29.12.2020 asi okolo 12.30 hod, jsme společně s vnoučaty zaznamenali také zemětřesení. V panelovém domě o 12 patrech, ul. Na Ohradě. Náš byt se nachází v 9.patře, seděli jsme u stolu a začaly se hýbat záclony, lustr, stůl, dveře. Něco jako když se hýbe loď na vodě. Nepříjemný pocit.

Středa, 30. prosince 2020, 09:16Odpovědět

VIDEO: Chorvatsko zasáhlo další zemětřesení, otřesy zaznamenaly seismografy až na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.