Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Index PES stoupl za týden v jižních Čechách o pět bodů na 86

Index koronavirového rizika na jihu Čech stoupl za týden o pět bodů na hodnotu 86. V týdnu na dva dny klesl až na 71, poté opět stoupal. Krajské skóre protiepidemického systému je tak proti republikovému průměru dnes o čtyři body nižší. Podle hygieniků patří kraj v relativním výskytu nemoci k těm lepším v ČR. Nedaří se ale dost chránit před koronavirem klienty sociálních služeb.

V jihočeských nemocnicích bylo v polovině týdne s covid-19 téměř 300 lidí, proti Vánocům asi o třetinu víc. 

Nejvyšší skóre PES je ze sedmi okresů na Strakonicku a Táborsku, 96 bodů. V Českých Budějovicích je 86, o bod nižší na Jindřichohradecku. Nejnižší, 76, je na Písecku.

Jako důležitý faktor, který ovlivňuje vysoké výskyty případů z posledních dní, zmínila ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice dobrovolné antigenní testování. Na datech se podílí minimálně ze čtvrtiny.

"V tomto smyslu je efekt dobrovolného testování nezpochybnitelný. V těchto dnech se bohužel dostavuje i viditelný negativní efekt rozvolnění některých opatření v adventních týdnech a toho, že je část veřejnosti nedodržovala. Co ale považuji za skutečně negativní, je fakt, že zatím není v našich silách, a tím myslím zdravotníky stejně jako pracovníky v sociálních službách, stoprocentně ochránit klienty sociálních služeb. A to se odráží na počtu těžkých průběhů a bohužel úmrtí," řekla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Region podle ní patří co se relativního výskytu týče stabilně k lepším. Ve čtvrtek evidovali hygienici kumulativně, od začátku epidemie, 6611 případů na 100 tisíc obyvatel, což bylo šesté místo mezi kraji.

Ke čtvrtečním 18:00 zaznamenali hygienici v kraji za posledních 24 hodin 866 nových pacientů, pět lidí zemřelo. Laboratoře otestovaly 1090 vzorků, pozitivních z toho bylo téměř 80 procent. Kumulativní počet nakažených od začátku pandemie vzrostl na 41 005. Počet vyléčených se zvýšil na 34.831, aktuálně pozitivních je 5522 lidí. Od března zemřelo v souvislosti s koronavirem v kraji 652 lidí. Vyplývá to z tiskové zprávy hygieniků.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky ČR, koronavirus, Jihočeský, Česko, COVID-19, Jihočeský kraj, sociální služby, Krajská hygienická stanice, Vánoce, České Budějovice, Kvetoslava Kotrbová, Protiepidemický systém České republiky, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Index PES stoupl za týden v jižních Čechách o pět bodů na 86  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.