Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Kapacita krematorií je zatím dostatečná, krizový štáb i přesto doporučil nová opatření

Krizový štáb doporučil ministerstvu pro místní rozvoj, aby do pondělního jednání vlády připravilo krizové opatření umožňující maximální využití krematorií v době epidemie koronaviru. Chce tak zamezit situaci, kdy by krematoria přestala situaci zvládat. Šéf štábu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes mimo jiné řekl, že by opatření mělo obsahovat zákaz dovozu těl ke kremaci ze zahraničí, uvolnění emisních limitů krematorií a omezení spalování v nich jen na lidské ostatky.

Kapacita krematorií v Česku je zatím dostatečná, problémem je podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové pouze Moravskoslezský kraj, kde bývá kritická situace i mimo covid při výskytu jiných nemocí. Uvedla také, že zemřelé s covidem lze pohřbívat i do země, nejen žehem.

Vedle Moravskoslezského kraje se podle Hamáčka mohou k naplnění kapacit v příštích dnech a týdnech na doraz dostat i zařízení v dalších krajích. Nejvíc volných kapacit mají nyní Praha a Liberec, celkově v Česku funguje 27 krematorií.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová dnes uvedla, že u zemřelých s covidem nic nebrání pohřbu do země. Pohřbů do země obecně je ale podle Hamáčka průměrně v Česku 30 za den v porovnání se stovkami prováděných nyní žehem, vždy jde o přání rodiny.

V rámci štábu dnes vznikla skupina za účasti hasičů, zástupců ministerstva pro místní rozvoj a zástupců pohřebních služeb, která bude každý den hodnotit kapacity krematorií a organizovat případné převozy těl. Ústřední krizový štáb vydal také pokyn, aby při převozech mohly pomáhat dopravní prostředky hasičů či vojáků. Tři roky stará novela zákona o pohřebnictví uvádí, že k převozům těl mohou být využívány pouze speciální pohřební vozy.

Podle ankety ze středy zatím krematoriím ve většině krajů kapacity postačují, i když zesnulých je nyní proti běžnému stavu více. Nárůst počtu mrtvých někde řeší dvousměnným provozem, ve Zlíně uvažují o třetí směně. Výjimkou je právě Moravskoslezský kraj, kde pohřební služby evidují víc zesnulých, než jsou schopny spálit.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky krematorium, opatření, koronavirus, Jan Hamáček, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, pandemie covidu-19, ČSSD, Česko, COVID-19, Jarmila Rážová, Moravskoslezský kraj, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacita krematorií je zatím dostatečná, krizový štáb i přesto doporučil nová opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.