Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pilot airbusu opustil profesi a ve Frymburku se učí řídit rolbu

Ještě před rokem sedával Bohumil Jahn v kokpitu airbusů a jako pilot létal po Evropě nebo Africe. Kvůli koronaviru však profesi opustil a zamířil do Frymburku na Českokrumlovsku. Nyní se živí jako technický vedoucí jednoho z hotelů u lipenské přehrady a učí se řídit sněžnou rolbu.

Čtyřicetiletý muž prakticky ze dne na den změnil svůj život. Když skončil jako pilot airbusu, rozhodl se, že opustí i Kralupy nad Vltavou, kde žil. "Rozhodnutí padlo ráno a večer týž den už jsme byli s manželkou ve Frymburku vyhlížet vhodný dům, který jsme našli druhý den. Další den si manželka našla práci a přehlásila kluky do školy ve Frymburku a tím to bylo jasné, už nebyla cesta zpět. Pak už jsem jen musel dořešit prodej domu v Kralupech," řekl Jahn.

S rodinou nezamířili do úplně nového prostředí. Jahn se znal s partou sportovců z Frymburku. Navíc Šumavu a okolí lipenské přehrady si už dříve oblíbil. "Jsme sportovně založená rodina a na Lipensku máme jedno velké hřiště na jakýkoliv sport si vzpomeneme. Zejména v současné koronakrizi je to k nezaplacení. Každý den můžeme s rodinou dělat výlety do hor a nikoho celý den nepotkáme," řekl otec dvou synů.

Jahn má pestrý život už od mládí. Jako rodák z Nového Jičína si oblíbil hokej, kterému se věnoval. Jako dorostenec přestoupil do Vítkovic, kde nastupoval například se Zbyňkem Irglem. Jednu sezonu strávil v kanadské Albertě v juniorské soutěži. Ale potom dal přednost vysokoškolskému studiu a své další vášni, kterou je létání. Navíc má v rodině tradici, protože Jahnův dědeček a strýc byli profesionální vojenští piloti. Jahn si udělal zkoušky, získal potřebnou licenci a následně i zaměstnání u Českých aerolinií. "Měl jsem možnost létat na letadlech airbus. U ČSA to byla celá Evropa, Rusko, Afrika. V průběhu let 2014 a 2015 jsem byl zaměstnán u společnosti Citilink Indonesia, tam jsem okusil létání v Asii a Oceánii, což mě profesně i lidsky posunulo hodně dopředu," uvedl.

Nyní exotiku vyměnil za Frymburk a letadlo za práci při údržbě hotelu. Kromě toho chce jezdit s rolbou a pomáhat udržovat stopy pro běžkaře v okolí. "Frymburk je naprosto výjimečné místo pro život, je zde infrastruktura malého města, ale lidské vztahy perfektní jako na vsi. Je to zřejmě výsledek dlouhodobé práce zastupitelů města a všech občanů. Ve Frymburku panuje strašně pozitivní a přátelská atmosféra," řekl Jahn.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/Lipensko

Štítky ČR, koronavirus, zaměstnanost, správa, letectví, Frymburk, Airbus, Evropa, Afrika, Vodní nádrž Lipno, okres Český Krumlov, rodina, Kralupy nad Vltavou, České aerolinie, Zbyněk Irgl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilot airbusu opustil profesi a ve Frymburku se učí řídit rolbu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.