Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeští veterináři dnes zahájí kontroly chovů kvůli ptačí chřipce

Jihočeská krajská veterinární správa dnes zřejmě zahájí fyzickou kontrolu komerčních chovů drůbeže kvůli výskytu ptačí chřipky v Dlouhé Lhotě na Táborsku. V pásmu dozoru je devět chovů, většina by jich ale měla být bez zvířat. Podniky veterináři kontaktovali už o víkendu, situaci v nich mají zhodnotit kontroly na místě.

Kontrolu chovů musí veterináři provést kvůli výskytu ptačí chřipky v malochovu drůbeže v Dlouhé Lhotě na Táborsku. Nákaza se tam na konci týdne prokázala u téměř poloviny chované drůbeže, která během dvou dnů uhynula. Druhou polovinu museli proto veterináři v sobotu utratit. Šlo o pět kusů slepic, pět kachen pižmových a sedm křepelek. „Bylo to provedeno injekční formou," řekl o víkendu ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Kolem malochovu bylo vytyčeno tříkilometrové ochranné pásmo, ve kterém musí obce, které do něj spadají, provést soupis chovaných ptáků. Zvířata se nesmí přemisťovat ani prodávat. 

Kontrola chovů

Dnes budou veterináři kontrolovat podniky, které spadají do desetikilometrového pásma dozoru. Celkem by mělo jít o devět chovů. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád o víkendu Radiožurnálu řekl, že většina by jich měla být prázdná. 

Stavy zvířat se mění, někde je kapacita zvířat půl milionu, ale nemusí to být plné. Nevím, zda třeba minulý týden zrovna nevyskladnili. Konkrétní počty kusů můžeme říct až po kontrole," uvedl jihočeský ředitel Kouba. Mezi kontrolované chovy podle něho patří i táborská Tagrea nebo státní podnik Mezinárodní testování drůbeže v obci Ústrašice, který chová zhruba 940 kuřat a nosnic. „Máme to všechno uvnitř. Máme tam standardně dezinfekční rohože, vany, ale preventivní ochranu ještě zesílíme," řekl o víkendu ředitel podniku Jan Tyl.

V malochovu drůbeže na Táborsku byla potvrzena ptačí chřipka

Po necelém roce se v České republice znovu objevila ptačí chřipka. Veterináři ji v tomto týdnu potvrdili u uhynulých labutí, které našli na Písecku. Na konci týdne se onemocnění potvrdilo v malochovu drůbeže na Táborsku, kde během dvou dnů...

V Jihočeském kraji se ptačí chřipka potvrdila minulý týden i u volně žijících labutí na Písecku. Výskytem ptačí chřipky v kraji se bude dnes zabývat krajský krizový štáb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, nákaza, epidemie, Státní veterinární správa, Jihočeský kraj, veterinární lékař, okres Tábor, Dlouhá Lhota, Jan Tyl, Státní veterinární správa České republiky, Mezinárodní testování drůbeže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští veterináři dnes zahájí kontroly chovů kvůli ptačí chřipce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.