Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Obchodní inspekce a policie kontrolovala šumavské penziony. Žádné porušení zákona neodhalili

Česká obchodní inspekce včera společně s policisty zkontrolovala 19 penzionů, hotelů a restaurací na Kvildě a Zadově. Nezjistili žádné porušení zákona ani vládních omezení. Novinářům to sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Krausová. Stovky lidí sáňkovaly, bobovaly a běžkovaly na šumavské Kvildě. Do obce přijeli i lidé v karavanech, po turistech zůstal nepořádek. Někteří provozovatelé výdejových okének kvůli kontrolám dnes neotevřeli. Novinářům to řekl starosta Václav Vostradovský (STAN).

Cílem inspektorů ČOI bylo ověřit u 16 provozoven, zda se dodržuje zákon o ochraně spotřebitele. "Česká obchodní inspekce nezjistila porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI," sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Na Kvildě a v okolí, kde jsou desítky kilometrů běžeckých stop, leží zhruba půl metru sněhu. Přes den na Kvildě silně chumelilo. "Počítal jsem, že návštěvníků dnes přijede jenom pár, ale i přes zpřísněná opatření a špatné počasí byla Kvilda plná do posledního místa. Divím se, protože zázemí záchodů je minimální, občerstvení je jen občas z nějakého okénka, někteří dnes ani neotevřeli, protože se objevila i policie a kontrolovala, jestli na penzionech nejsou hosté," řekl starosta.

Podle něj byly na Kvildě minimálně stovky lidí, možná tisíce. Počet přirovnal k tomu, jako by byla normální lyžařská sezona. "Sjezdovka byla plná bobistů, sáňkařů, lidí tady bylo opravdu hodně," řekl starosta.

I dnes přijeli na Kvildu lidé v karavanech, někteří zřejmě zůstanou i přes noc. V obci řeší od Vánoc problém plynoucí z toho, že se nedá ubytovat v hotelu a penzionu. Do obce jezdí desítky obytných aut.

"My s nimi neustále zápasíme. Jsou to lidé, kteří se z větší části neumí chovat v národním parku, vylévají nám chemické záchody do našich toi toi. Kolem kontejnerů byl dnes nepořádek, všude poházené zničené boby, ty se nám tady vrší, čekám na odvoz plastů, abychom se toho zbavili. To, co se děje teď na Šumavě, jsem ještě nezažil," řekl starosta.

Lidé v jižních Čechách zamířili dnes i na zříceninu středověkého hradu Dívčí Kámen poblíž Holubova na Českokrumlovsku, jež je i navzdory omezením otevřená. Hrad nemá žádné uzavřené místnosti, prohlídka je individuální.

"Měli jsme otevřeno celý den, odpoledne začalo sněžit. Návštěvnost byla průměrná, mezi 40 a 50 lidmi," řekla provozovatelka hradu Zdeňka Tučková. Na Dívčí Kámen, který stojí nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy, míří turisté často při výletech z Holubova nebo Třísova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČOI

Štítky ČR, koronavirus, rekreace, hory, kontrola, ČOI, Jihočeský, Kvilda, penzion, Česká obchodní inspekce, Lenka Koloušková, Starostové a nezávislí, Zadov, Jiří Fröhlich, Holubov, Dívčí kámen, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchodní inspekce a policie kontrolovala šumavské penziony. Žádné porušení zákona neodhalili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.