Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po zásahu vlády by měly v Česku zlevnit respirátory třídy FFP2

Při prodeji respirátorů kategorie FFP2 a vyšší se nebude od středy hradit daň z přidané hodnoty (DPH). Rozhodla o tom vláda. Vyzvala současně výrobce a prodejce, aby zrušení daně promítli do cen, aby tyto pomůcky chránící před šířením koronaviru byly pro zákazníky levnější. Od pátku se mění a zpřísňují pravidla testování na covid-19 pro cestující do ČR. 

Zrušení jedenadvacetiprocentní DPH na respirátory má podle vlády platit dva měsíce. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyzvala výrobce a prodejce, aby po zrušení daně zlevnili tyto chranné prostředky. Někteří prodejci už cenu upravili. V Česku jsou nyní povinné respirátory minimálně třídy FFP2 nebo KN95 pro žáky a instruktory v autoškolách. Vláda zvažuje jejich zavedení v obchodech nebo veřejné dopravě, zatím je jen doporučuje.

Například obchody Albert začaly minulý týden prodávat respirátory třídy FFP2 za nákupní ceny bez marže, řekl jejich mluvčí Jiří Mareček. Albert prodejem respirátorů FFP2 za nákupní ceny chce podle Marečka přispět ke zpřístupnění tohoto typu ochrany širší skupině obyvatel. "Aktuálně nabízíme v prodejnách balení po dvou a třech kusech," uvedl Jiří Mareček. Zástupci vlády minulý týden uvedli, že zvažují po vzoru Německa či Rakouska používání respirátorů FFP2 v obchodech nebo veřejné dopravě. Zatím je jen doporučují. 

Kvůli šíření nových mutací koronaviru se od pátku změní pravidla testování na covid-19 pro cestující do České republiky. Vznikne i nová kategorie velmi rizikových států, kam bude spadat Slovensko, Británie, Španělsko, Portugalsko, pobaltské státy, Slovinsko nebo Irsko, oznámil po zasedání kabinetu ministr zahraniční Tomáš Petříček (ČSSD). Při cestách z těchto států bude povinný PCR test před cestou do ČR, po příjezdu bude muset člověk do karantény, kterou může po pěti dnech ukončit negativní druhý test. Nadále ale bude muset dalších pět dnů nosit respirátor minimálně třídy FFP2.

Ochránci dat prověří rezervační systém na očkování

Rezervační systém pro očkování proti koronaviru zkontroluje Úřad pro ochranu soukromí (ÚOOÚ). Důvodem jsou informace o tom, že čísla pojištěnců, a tím také rodná čísla, byla chybou systému sdílená se společností Google. Ochránci dat prověří, zda jsou nápravná opatření dostatečná.

Vědci z České statistické společnosti dnes konstatovali, že Česká republika pro reakci na koronavirus neumí získat a zpracovat podstatná a správná data. Politici tak podle nich rozhodují na základě dojmů, emocí, pocitů a přání. Zřídili odbornou skupinu, která by měla přispět k nápravě situace. Nynější způsob řešení epidemie Česko ohrožuje víc než virus, tvrdí vědci.

Zdravotníci v Česku dosud podali téměř 269 000 dávek vakcíny proti covidu. Zhruba 37 200 lidí dostalo obě potřebné dávky očkování. Vakcína se od konce prosince podává přednostně zdravotníkům a seniorům nad 80 let. Původně se měl rezervační systém ode dneška otevřít i ostatním zájemcům, kvůli nedostatku očkovacích látek se ale očkování první skupiny protáhne zřejmě do konce března.

V Česku se očkuje zatím vakcínami od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Během února má přibýt i očkovací látka od firmy Astra Zeneca. Česko podle Blatného neomezí očkování touto vakcínou u seniorů, jak to udělá třeba Itálie nebo zvažuje Německo. Je třeba počítat s tím, že vakcíny obecně fungují u starších méně, řekl ministr. Výrobci v únoru dodají do Česka dohromady 525 000 dávek vakcíny proti covidu-19.

Školákům z prvních 15 okresů dnes začaly jarní prázdniny. Současná opatření neumožňují provoz lyžařských středisek ani ubytování v hotelech či penzionech za účelem rekreace. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) upozornila, že vystavení nájemní smlouvy na byt či apartmán na víkend či týden jarních prázdnin je jednoznačně ohýbání současných pravidel. Ministerstvo nyní řeší, jak problém uchopit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, respirátory, FFP2, vláda, zlevnění respirátorů, DPH, Česko, respirátor, ANO 2011, Alena Schillerová, jarní prázdniny, Německo, Albert Česká republika, Google

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po zásahu vlády by měly v Česku zlevnit respirátory třídy FFP2  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.