Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cestovní ruch v Budějcích město podpoří milionem korun. Připraví vouchery na ubytování

Jeden milion korun. Takovou částkou chce město podpořit cestovní ruch v Českých Budějovicích. Podpora bude spočívat v příspěvku na ubytování pro lidi, kteří ve městě stráví několik dní. Návrh včera schválilo zastupitelstvo.

Podobný program připravil na podzim Jihočeský kraj. Na jih Čech chtěl pomocí voucherů na ubytování nalákat co nejvíce turistů. Akce byla poměrně úspěšná a město se proto rozhodlo vydat stejnou cestou. Program spočívá v tom, že lidé, kteří se v Českých Budějovicích ubytují na minimálně dvě noci, dostanou poukázku, která jim uhradí část z ceny ubytování.

„Slibujeme si od toho, že tím zpátky nastartujeme ubytovací kapacity ve městě. Jakmile to epidemická situace dovolí, budeme moct komunikovat směrem k veřejnosti, že v Českých Budějovicích je možnost slevových voucherů na ubytování,“ popsal náměstek primátora Viktor Vojtko (Čisté Budějovice). Připustil, že je program zaměřený jen na oblast ubytovacích zařízení, podle něj se dá ale očekávat, že lidé, kteří se ve městě ubytují zde utratí další peníze a podpoří tak i místní podnikatele.

Pravidla projektu

Připravený projekt bude mít určitá pravidla. Město chce vouchery omezit na časové období, a také na částku. Ta bude předem daná jak pro turisty, tak pro ubytovací zařízení. „Na osobu a noc bude možné čerpat maximálně 300 korun nebo 30 procent z výše ceny ubytování. Je to limitováno i na konkrétní subjekt, a to částkou 100 tisíc korun na jedno ubytovací zařízení,“ doplnil Vojtko.

Na vouchery byla vyčleněna částka jeden milion korun. Peníze budou použity z dotačního programu, který je k propagaci cestovního ruchu v rozpočtu města vyčleněn. „Není to o tom, že by se teď oproti schválenému rozpočtu přidávalo na oblast cestovního ruchu milion korun. Částka 1 800 000 je na dotace v cestovním ruchu připravena a my tu avizovanou částku převedeme z těchto peněz,“ vysvětlil Vojtko.

Právě to se ale nelíbilo pirátskému zastupiteli Jaroslavu Hansalovi. „Rád bych upozornil, že peníze na tento projekt byly použity z peněz, které má k dispozici komise pro cestovní ruch. Tyto peníze podporují formou grantu projekty, které také přispívají k podpoře cestovního ruchu. Na jednu stranu je to správná věc, na druhou stranu budou takto pokráceny granty na jiné akce. A reálně tak podle mě hrozí, že některé dobré projekty na granty nedosáhnou a je tak možné, že se nebudou vůbec konat,“ komentoval s tím, že Pirátský klub se v tomto bodě zdrží hlasování.

I přesto ale nakonec zastupitelstvo bod schválilo a město tak částku na Restart cestovního ruchu vyčlenilo. S organizací bude pomáhat destinační společnost Českobudějovicko Hlubocko. Podle Vojtka budou mít na starost celou administrativu a následné vyúčtování městu.

Ohodnoť článek

Štítky cestovní ruch, ubytování, turismus, podpora, České Budějovice, peníze, projekt, Viktor Vojtko, Česko, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestovní ruch v Budějcích město podpoří milionem korun. Připraví vouchery na ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.