Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lékárny hlásí prudký růst zájmu o respirátory, zásoby zatím mají

Ještě než stihl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dokončit dnešní tiskovou konferenci, lidé začali vykupovat respirátory. Od pondělní půlnoci je totiž jejich nošení na některých místech povinné. Prudký nárůst zájmu o tyto ochranné prostředky hlásí nápříklad lékárny. Zásob mají podle mluvčích dostatek.

„V některých regionech přímo naši lékárníci mluví o nákupní horečce a davovém šílenství. Náš e-shop také čelí prudce zvýšenému zájmu - chvílemi je jeho návštěvnost na desetinásobku běžného stavu," uvedl mluvčí lékárenské sítě Dr. Max Michal Petrov. Důvodem extrémního zvýšení poptávky po respirátorech je dnešní tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který oznámil, že od pondělní půlnoci bude povinné na místech s větší kumulací lidí nosit nanoroušky nebo respirátory FFP2. 

Zvýšený zájem o respirátory eviduje také e-shop Lékárna.cz. Během dvou hodin jim objednávky vyskočily o 250 procent. Podobná situace je i u nanoroušek. Zásoby má prodejce zhruba na dva týdny extrémního zájmu. „Vzhledem k nastartovanému zájmu po TV vystoupení výpadky mohou nastat v určitých druzích, o které je zájem, například české výroby, nikoli v celé kategorii respirátorů FFP2 a FFP3," uvedl zakladatel Lékárna.cz Vladimír Finsterle. Ceny od dodavatelů podle něj zůstávají stejné posledních 14 dnů, Lékárna.cz se nechystá zdražovat.

Řetězec lékáren Benu eviduje zvýšený zájem o respirátory od začátku měsíce, kdy vláda dočasně zrušila DPH na tyto ochranné pomůcky. „Vývoj situace sledujeme a doplňujeme zásoby tak, aby byly zákazníkům k dispozici, na zvýšenou poptávku respirátorů a roušek s ohledem na nová nařízení jsme připraveni," uvedla mluvčí sítě Alžběta Poršová.

Povinnost mít vyšší ochranu dýchacích cest by mělo ministerstvo zdravotnictví vyhlásit od úterý. Kromě respirátorů třídy KN95 nebo FFP2, budou moci lidé v obchodech, nemocnicích nebo veřejné dopravě využít jako alternativu nanoroušky, případně dvě chirurgické ústenky. Důvodem opatření je podle Blatného horší epidemická situace se šířením britské mutace koronaviru.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky respirátory, FFP2, koronavirus, respirátor, Jan Blatný, ANO 2011, Dr. Max Lékárna, BENU Česká republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékárny hlásí prudký růst zájmu o respirátory, zásoby zatím mají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.