Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Příští týden si užijeme jarní počasí. Rtuť teploměru vystoupá až na 17 stupňů

Zatímco minulý týden sužovaly Česko silné mrazy, ten následující si budeme užívat jarní počasí. Teploty by totiž podle meteorologů měly dosahovat až 17 stupňů Celsia. Přelom měsíce bude ještě teplý, mírné ochlazení přijde ale v březnu, kdy by mohlo v nižších polohách i sněžit.

Ještě v pondělí Česko trápily silné mrazy. Průměrná teplota v zemi klesla na minus 16,4 stupně Celsia a na Šumavě bylo místy i pod minus 30 stupňů. Pak dorazila obleva, která s největší pravděpodobností potrvá i v dalších dvou týdnech. „Konec února bude o hodně teplejší, než je obvyklé, začátek března přinese také teplejší počasí," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Další chladná noc v Česku, na Šumavě bylo ráno pod minus 30 stupňů

Noc na dnešek byla v Česku opět mrazivá. Na Šumavě klesla teplota místy i pod minus 30 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo na Rokytské slati, minus 31,3 stupně. Do mrazivého rána se dnes probudily i České Budějovice, kde bylo kolem 6 ráno naměřeno...

Průměrná teplota by v příštích dvou týdnech měla být kolem sedmi až osmi stupňů nad nulou, v noci by mělo být kolem nuly. Výrazné oteplení přinese podle ČHMÚ poslední únorový týden, kdy bychom měli naměřit až 17 stupňů Celsia a jasné nebo polojasné počasí. V noci může rtuť vystoupat až na plus čtyři stupně.

Teplo bude podle předpovědi ještě v prvním březnovém týdnu, poté se ale mírně ochladí. „V posledním týdnu astronomické zimy se týdenní teplota dostane i slabě pod normál," doplnili pracovníci ČHMÚ.

Objemy srážek budou po celé období příštích čtyř týdnů zřejmě pod dlouhodobým průměrem. „Vzhledem k předpokládaným teplotám a celkovému úhrnu srážek lze očekávat, že na horách bude sněhu zpočátku rychle ubývat. V posledních dvou týdnech (od 8. do 21. března) se očekávají také slabé srážky, ovšem na horách už budou většinou sněhové. V nižších a středních polohách bude tvorba sněhové pokrývky jen přechodná," uvedli meteorologové.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, meteorologové, předpověď, stupeň Celsia, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští týden si užijeme jarní počasí. Rtuť teploměru vystoupá až na 17 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.