Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Horkovod z Temelína do Budějc dostaví jiná firma. Původní vybraná je v insolvenci

Horkovod z Temelína měl na přelomu roku začít zásobovat České Budějovice teplem. Stavba se ale zastavila a aktuálně se na ní nic neděje. Firma, která horkovod pro ČEZ stavěla, je totiž v insolvenci. Hledat se tak nejspíš bude nový zhotovitel.

Projekt za více než 1,4 miliardy korun vysoutěžila firma Tenza. Teplo z Temelína mělo 26 kilometrů dlouhé potrubí začít dodávat do města na přelomu roku. Práce na projektu ale od loňského roku stojí. Tenza totiž podle insolvenčního rejstříku vyhlásila úpadek.

Už v srpnu loňského roku požádala společnost o vyhlášení mimořádného moratoria v rámci takzvaného zákona Lex COVID, tedy odložení splatnosti dluhů. „Mimořádná opatření zásadním způsobem zpomalila průběh stavebních prací, a tím i prodloužila dobu realizace zakázek, které TENZA zajišťovala jako generální dodavatel. Došlo tak k posunu platebních milníků na některých významných projektech. Posun těchto plateb se negativně promítl do finančního hospodaření společnosti, zejména do aktuálního nedostatku finančních prostředků pro úhradu některých závazků,“ uvedla mluvčí společnosti Barbora Vraná.

Následovaly měsíce vyjednávání a řešení. „Po vyčerpání veškerých možných řešení konsolidace společnosti podalo vedení Tenzy v pátek 19. února 2021 návrh na zrušení mimořádného moratoria a současně podalo insolvenční návrh na prohlášení úpadku,“ uvedla Vraná.

Temelínské teplo by mělo pokrýt 30 procent výroby tepla pro České Budějovice, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů. Teplárně umožní asi o třetinu snížit spotřebu hnědého uhlí, klesnou i emise oxidu uhličitého.

ČEZ tak bude muset pro projekt hledat nového zhotovitele. K vypsání zadávacího řízení by mělo podle mluvčího Marka Svitáka dojít ještě na jaře. „S ohledem na veřejnou zakázku připravujeme vypsání nového zadávacího řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Tento krok nevylučuje další varianty řešení, které ale musí být v souladu s legislativou a péčí řádného hospodáře. Naší snahou je projekt dokončit co nejdříve a v souladu s legislativou," uvedl Sviták. Dokončeno je zatím 15 kilometrů horkovodu, rozestavěné jsou necelé tři kilometry.

Sviták navíc dodal, že ČEZ všechny závazky spojené s platebními milníky podle smlouvy plnil řádně a včas. „Společnosti Tenza jsme zaplatili v souladu se smlouvou za všechny řádně dokončené, předané a doložené práce," řekl Sviták.

Problémy s úpadkem firmy se ale nebudou řešit jen na jihu Čech. Jak upozornila Česká televize, firma pracuje také na výměně parovodů za horkovody pro Teplárnu Brno. Ani zde práce nedokončí a Teplárny tak budou řešit výběr nového zhotovitele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky horkovod, Temelín, České Budějovice, Tenza, insolvence, teplo, ČEZ, projekt, Česká televize, Teplárny Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horkovod z Temelína do Budějc dostaví jiná firma. Původní vybraná je v insolvenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.