Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zájemci o maturitní studium se mohou dnes nejpozději hlásit na střední školy

Zájemci o maturitní studium mohou dnes nejpozději podat přihlášku na střední školy, kam se nedělají talentové zkoušky. Na rozdíl od jiných let se letos kvůli epidemii covidu-19 nebudou muset na čtyřletých oborech konat jednotné přijímací zkoušky, většina škol u nich ale zůstane.

Pokud se škola rozhodla přijímací zkoušky vynechat, bude mít školní přijímací zkoušky. V případě, že nebude mít převis uchazečů, bude moct ředitel do 8. března rozhodnout o tom, že přijme žáky bez zkoušek. Na víceletých gymnáziích zůstanou jednotné přijímací testy povinné.

Přijímací zkoušky organizované Cermatem se mají konat na čtyřleté obory 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 14. a 15. dubna. Školní přijímací zkoušky mohou být od 12. do 28. dubna.

Prodloužení času na testy

Podobně jako loni se u jednotných přijímacích testů prodlouží čas na češtinu o deset minut a na matematiku o 15 minut. Test z českého jazyka tak bude trvat 70 minut a z matematiky 85 minut. Vzhledem k současné výuce na dálku se totiž podle ministerstva nedá očekávat, že by při zachování běžné délky zkoušek měli žáci výsledky srovnatelné s minulostí.

Uchazeči si obvykle podávají přihlášky na dvě školy. Na složení zkoušek pak mají dva pokusy. Loni dělali zkoušky kvůli epidemii v jediném termínu, což vyvolalo vlnu kritiky mezi rodiči i některými odborníky, kteří tvrdili, že to může znevýhodnit žáky s větší trémou. Na čtyřleté obory se v minulém roce přihlásilo zhruba 69.000 uchazečů a na osmiletá či šestiletá gymnázia kolem 25 000 žáků pátých a sedmých tříd.

Zájemci o obory s talentovou zkouškou mohli v aktuálním školním roce podávat přihlášku do 30. listopadu. Talentové zkoušky do uměleckých oborů se dělaly v lednu, na sportovních gymnáziích jejich období začalo rovněž v lednu a potrvá do konce března.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky střední školy, přijímací testy, maturita, škola, přijímací zkoušky, CERMAT, střední škola, studium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci o maturitní studium se mohou dnes nejpozději hlásit na střední školy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.