Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Z cestovního ruchu na jihu Čech odešlo 5000 lidí. Může to zhoršit kvalitu služeb

Ze zhruba 23 tisíc lidí, kteří na jihu Čech pracovali v cestovním ruchu, jich za první rok koronavirové pandemie odešla asi čtvrtina do jiných oborů. Jde o personál restaurací i turistické průvodce. Podle ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromíra Poláška to může zhoršit kvalitu služeb.

Z cestovního ruchu v kraji odešlo asi pět tisíc pracovníků. „Zaměstnanci z gastra, kteří nejsou klíčoví jako hlavní kuchař, jsou z větší části pryč. Čtvrtina lidí je jinde, z pozic, kde neměli kariérní postup. Budeme mít problémy s obsluhou, absorboval je maloobchod a lehký průmysl jako montáže. Bude trpět kvalita služeb. Další čtvrtina se to snaží překlenout brigádami, zbylou polovinu se snaží zaměstnavatelé držet," řekl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Pro ubytovatele bude složité sehnat recepční i uklízečky. Z turistických průvodců přešlo podle Poláška asi 90 procent do jiných oborů. Systém kompenzací považuje ředitel za špatně nastavený. „Posuzují se jednotlivé žádosti, proces se zasekává. Sektor cestovního ruchu byl pod EET, stát věděl moc dobře, jaké tržby byly v roce 2019, podnikatelé tak mohli mít do týdne peníze na účtech, teď mají problém s cash flow," řekl ředitel.

Jeho slova potvrdil i Jiří Falout, který v Lipně nad Vltavou provozuje 13 penzionů. Teprve před pár dny dostal kompenzaci nájemného za část loňského roku. „Peníze nejsou. Teď to platím ze svého, z úspor," řekl Falout.

Větší zájem o zahraničí

Předběžné rezervace na léto mají v kraji zatím spíš malé penziony. Hlavní sezona už podle Poláška nebude tak silná jako loni, kdy do jižních Čech přijelo ve třetím čtvrtletí 780 744 hostů. Chybějící zahraniční návštěvníky nahradili Češi, ti ale letos budpi volit spíše dovolenou v zahraničí, míní ředitel JCCR.

Systém slev

Loni v červnu spustil Jihočeský kraj kvůli dopadům koronaviru systém slev, jímž přispíval rodinám na ubytování při dovolené v jižních Čechách a dával slevy do zoo i muzeí. Sleva byla nejvýše 300 korun na člověka a noc. Vyčerpalo se 12 z 39 milionů korun. Poukazy využilo 12 tisíc lidí a zapojilo se přes 300 hotelů. Program přispěl na 40 tisíc přenocování. Na letošní podzim a zimu by šlo využít 6,6 milionu korun, kraj ale zatím nerozhodl.

Podobnou cestou, jako v loňském roce kraj, se chce vydat letos město. Na začátku února zastupitelstvo schválilo vyčlenění jednoho milionu korun na slevové vouchery, které turistům přispějí na ubytování ve městě. 

„Slibujeme si od toho, že tím zpátky nastartujeme ubytovací kapacity ve městě. Jakmile to epidemická situace dovolí, budeme moct komunikovat směrem k veřejnosti, že v Českých Budějovicích je možnost slevových voucherů na ubytování,“ popsal před časem náměstek primátora Viktor Vojtko (Čisté Budějovice).

Město chce vouchery omezit na časové období, a také na částku. Ta bude předem daná jak pro turisty, tak pro ubytovací zařízení. „Na osobu a noc bude možné čerpat maximálně 300 korun nebo 30 procent z výše ceny ubytování. Je to limitováno i na konkrétní subjekt, a to částkou 100 tisíc korun na jedno ubytovací zařízení,“ doplnil Vojtko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cestovní ruch, koronavirus, služby, cestování, turisté, Česko, Jihočeský kraj, Viktor Vojtko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z cestovního ruchu na jihu Čech odešlo 5000 lidí. Může to zhoršit kvalitu služeb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.