Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový Dům umění rozšíří galerii a zpřístupní i dvůr. Porota vybrala vítězný návrh

Dům umění na náměstí Přemysla Otakara II. už zná svoji budoucí podobu. Vítězný návrh podalo sdružení architektů AFF Architekten a Malý Chmel. Město teď bude s vítězem jednat o smlouvě na zhotovení projektové dokumentace a zároveň hledat možnosti financování.

O záměru opravit budějcký Dům umění informovalo město v polovině minulého roku. V prosinci pak byla vybrána pětice ateliérů, které začaly pracovat na nové podobě několikapatrového domu na náměstí Přemysla Otakara II..

Nad všemi návrhy se sešla odborná porota složená z předních českých architektů a volených zástupců města. „Na vítězném návrhu spolupracovali autoři Zdeněk Chmel, Martin Fröhlich, Ulrike Dix, Miroslav Chmel, Miroslav Malý, Daniel Struhařík a Hanno Schröder. Jejich návrh je postavený na očištění konstrukcí a dispozic tak, aby ve všech patrech vznikl větší otevřený prostor, který by umožnil řadu flexibilních využití,“ popsal náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

V domě bude nově turistické informační centrum, samozřejmě prostory pro galerii a edukační centrum pro děti a otevřená platforma pro veřejnost. Zároveň zde bude prostor pro odbor kultury a cestovního ruchu magistrátu, případně coworking zaměřený na kreativní průmysl.

Nová pasáž a otevřený dvůr

Ve vítězném návrhu architekti například nahradili vstupní chodbu domu pasáží, která vytváří veřejný prostor inspirovaný průchodem mezi ulicemi Krajinskou a Českou. Pasáž prochází celým domem a zpřístupňuje tak dvůr, který architekti zapojili do dění v domě. 

Beze změny by měla zůstat severní fasáda domu. „Navrhujeme pouze odstranění nevzhledných poutačů. Ve střešní rovině navrhujeme zrušeních střešních oken a jejich nahrazení světlíkem v nejvyšší části. Jižní fasáda je snížena o jedno podlaží, okna jsou zvětšena až na úroveň podlahy a je navržený nový železobetonový balkon se schodištěm – tato konstrukce je vynášena novou železobetonou stěnou​,“ popsali architekti.

Vítězný návrh bude představen také veřejnosti, a to formou výstavy a prezentace architektů. Město bude s vítězem soutěže jednat o smlouvě na zhotovení projektové dokumentace a zároveň hledat možnost financování, především z národních a evropských fondů, které by mohly pokrýt až dvě třetiny z předpokládané investice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vizualizace vítězného archivu

Štítky Dům umění, město, České Budějovice, dotace, rekonstrukce, dům, architekt, dvůr, umění, galerie, Miroslav Malý, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Náměstí Přemysla Otakara II., projektová dokumentace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Dům umění rozšíří galerii a zpřístupní i dvůr. Porota vybrala vítězný návrh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.