Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bázlivý, citlivý a oddaný Sherlock Holmes z táborské útulku hledá nový domov

Po delší době přinášíme příběh jednoho z pejsků v táborském útulku. Tentokrát jde o dospělého pejska jménem Sherlock Holmes. Podle útulku jde o velmi jemného, hodného a oddaného psa. O jeho historii se bohužel moc neví. Stav při příjmu ale odpovídal těžkému a žalostnému životu. Najde Sherly, jak mu v útulku říkají, konečně šťastný domov?

Sherlock Holmes je literární postava soukromého detektiva z povídek a románů sira Arthura Conana Doyla. Elegán, který v lidech umí číst více než oni sami v sobě. A nepotřebuje k tomu ani svou pověstnou lupu. U Sherlyho z táborského útulku je tomu také tak. Bázlivý pejsek ukazuje, jak dobře vnímá lidské nálady a úmysly odhalí možná i dříve, než si je uvědomují sami lidé.

Detektivní práce zaměstnanců Útulku Tábor nepřinesla žádné ovoce. O historii neznačeného pejska nebo jeho původním majiteli se nepovedlo nic vypátrat. Možná je to tak dobře. „Neznáme okolnosti, ale známe stav při přijmu, který odpovídal dost těžkému a žalostnému životu. Sherlock byl kostra potažená kůží, měl hnisající proleženiny na četných místech na těle, byl to vyděšený a strachy paralyzovaný pes. Veterinární vyšetření naštěstí neodhalila závažné onemocnění, byl "pouze" velmi zubožený a do útulku se dostal na poslední chvíli,“ popisuje Zdenka Fürst z útulku.

Po pár dnech v útulku zjistili, že Sherlock je jako kytara. Když si jen tak někdo, kdo nezná noty ani akordy, řekne, že zahraje písničku, nedopadne to dobře. To pak nesmyslné tóny budou tahat za uši. Když však zkušený muzikant vyzkouší jednotlivé struny, pak trpělivě a citlivě naladí a dočká se melodické písně.

Sherly se lidí bojí, jejich přítomnost nevyhledává. Už sice chápe, že člověk přináší benefity – jídlo, procházky, pohlazení, úlevu od bolesti a teplo. Nicméně to ještě nepřevážilo strach a to špatné, co s lidmi v minulosti musel zažít. Ve zkušených rukách však začíná hezky spolupracovat. Kdyby byl Sherlock menší fenečka, měl by již desítky zájemců o adopci. Bohužel však Sherly netrpí jen strachem z minulosti, ale také cejchem velkého a černého samce.

Je to pes velmi jemný, hodný, submisivní a oddaný. Vždy statečně zvládl jakoukoliv manipulaci, nandavání oblečků či ošetření, braní krve nebo čištění proleženin. Nezná vzdor a snad ani neví, jak zavrčet nebo použít zoubky. Prostě jen vždy čeká. Hledá sice cestu ven ze situace, ale za žádnou cenu se neobrátí proti člověku. Radost mu dělají procházky, pobyt venku a oblíbil si dobré jídlo. Neváhá taky potrestat rozcupováním jakéhokoliv plyšáčka, který se mu octne v pelíšku.

Zdravitní stav

Sherlock je krásný velký kříženec připomínající menší německou dogu s chrtími rysy, ale jeho paleta plemen bude asi velmi pestrá. Z hlediska věku, je to pes dospělý, přibližně pět let starý. Sherlock je dle veterinárních vyšetření zdravý pejsek. Netrápí ho žádné onemocnění. Je připraven odejít do adopce, naočkovaný, ošetřený proti vnějším i vnitřním parazitům a označený mikročipem. Podmínkou adopce bude jeho kastrace po adaptaci v novém domově.

Jaký domov hledá

Sherlock je životem a lidmi zrazený pes, který nezačíná od nuly, začíná tak od mínus padesáti. Hledá velmi klidné prostředí, kde bude moci variabilně trávit čas v domě nebo na zahradě, ale se spaním uvnitř. Potřebuje dobře zabezpečenou zahradu bez možností úniku. Určitě bude chtít chodit na procházky, které má moc rád, ale ideálně do přírody, ne do ruchu velkoměsta. Hledá menší rodinu, klidné lidi, se kterými si vytvoří pevné pouto. Potřebuje citlivé, vlídné a velmi trpělivé vedení. Zkušenosti se psy a empatie jsou u Sherlocka zcela nezbytné. „Vztah k jiným zvířatům jsme zatím neměli možnost vyzkoušet, ale ze zkušenosti s jinými pejsky si myslíme, že vyrovnaný a pohodový psí parťák by mu byl tou nejlepší berličkou,“ uzavírá Zdenka Fürst.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Útulek Tábor, Radek Havlíček

Štítky hledáme páníčka, kočičí okénko, Tábor, útulek, Sherlock Holmes, domov, pes, Arthur Conan Doyle, adopce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bázlivý, citlivý a oddaný Sherlock Holmes z táborské útulku hledá nový domov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.