Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vrbenské rybníky prošly generální opravou. Kraj vyšly práce na více než 100 milionů

Vyvezení přes 126 tisíc tun bahna, obnovení 21 ostrovů a vybudování čtyř nových stanovišť pro ptáky nebo vyhloubení tří mělkých tůněk pro obojživelníky. Takovými proměnami prošly dva rybníky v lokalitě Vrbenských rybníků. Projekt obnovy vyšel na 109 milionů korun. Částku získal kraj z evropských dotací.

Práce na revitalizaci Vrbenských rybníků začaly v listopadu 2019. Přerušeny byly vždy v době hnízdění ptactva. Nyní se ale chýlí ke konci. Hotovo by podle náměstka hejtmana Františka Talíře (KDU-ČSL) mohlo být do konce března. „Rybníky jsme důkladně odbahnili, což pomůže jejich zdravější kondici. Momentálně se ještě dokončují opravy cest na hrázích a hotovo bude nejpozději do konce března, v případě příznivého počasí i dříve,“ upřesnil Talíř. 

Přírodní rezervace Vrbenské rybníky má rozlohu 245,8 hektaru. Zřízena byla v roce 1990 a od roku 1993 jí prochází naučná stezka Po hrázích Vrbenských rybníků. Jako součást evropsky významné lokality a ptačí oblasti zároveň patří do soustavy NATURA 2000.

Podobných oprav by se měly dočkat i další rybníky ve zmiňované lokalitě. V následujících letech by měly rekultivací projít také Vávrovské rybníky. „Nyní jsme ve fázi projektových příprav,“ přiblížil první náměstek.

V lokalitě Vrbenských rybníků žije podle kraje více než 90 druhů ptáků. Z nejvzácnějších lze jmenovat kvakoše nočního, rybáka obecného, husici liščí, racka černohlavého, kolpíka bílého či volavku stříbřitou. Z dalších živočišných druhů se tu vyskytuje například řada obojživelníků i velmi bohaté společenstvo motýlů.

„Jsem opravdu moc rád, že jsme dokázali rekultivovat a dát dohromady zase další kousek naší krásné jihočeské krajiny. A to je zásadní nejen pro ty živočichy, kteří zde žijí, ale také pro lidi, kteří mají zase kam chodit do přírody na procházky. Což je zvláště v dnešní pandemické době velmi důležité,“ uzavřel za kraj Talíř.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Vrbenské rybníky, Jihočeský kraj, obnova, revitalizace, Domin, Bažin, rybník, ptáci, František Talíř, KDU-ČSL, Natura 2000

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrbenské rybníky prošly generální opravou. Kraj vyšly práce na více než 100 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.