Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Neposílejte děti do školy, podmínky návratu porušují zákon, vyzývá hnutí Chcípl PES

Představitelé politického hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES dnes vyzvali rodiče, aby za podmínek schválených vládou neposílali až do prázdnin děti do školy. Podle nich podmínky porušují zákon a další platné dokumenty a testování antigenními testy je nespolehlivé. Hnutí požaduje, aby se děti do škol vrátily bez podmínek. Na 11. a 30. dubna chystají akce proti vládním nařízením. Novinářům to dnes řekli předseda hnutí Jakub Olbert, místopředseda Jiří Janeček a Pavla Drbalová, předsedkyně iniciativy Vraťme děti do školy! Bez podmínek.

V neděli 11. dubna uspořádá hnutí Chcípl PES cykloprotest v krajských městech.

"Budeme chtít vyjádřit nespokojenost s opatřeními chystanými ve školách. Dnes máme schůzku a budeme to v každém městě domlouvat. Nejpozději zítra vydáme přesné informace, jak to bude vypadat," říkají lidé z hnutí. 

Podobu protestu bude hnutí ještě dolaďovat podle situace ve školách. Oslavy budou podle předsedy hnutí Jakuba Olberta se vším všudy v jeho restauraci na Šeberáku a v pivovaru Malý Janek v Jincích, který provozuje místopředseda Jiří Janeček.

Vláda rozhodla, že žáci prvního stupně základních škol se začnou do lavic vracet v rotační formě od pondělí 12. dubna. Třídy se budou střídat po týdnech, potvrdila dnes vláda a děti budou muset být pravidelně testovány.

"Vláda opět omezuje určitou skupinu obyvatel proti druhým, je to diskriminační, tentokrát si vybrala děti. Já osobně své děti do školy nepustím a zažádám si o individuální výuku doma, je to sice ´opruz´, ale mám vyzkoušeno, že to jde," řekl Janeček.

Podle představitelů hnutí a iniciativy jsou antigenní testy, kterými budou děti testovány, nespolehlivé. "Test neřekne nic, jen údaj, který může, nebo nemusí být pravda. A jen nás to bude stát spoustu peněz," řekl Olbert, který kritizoval vládu, že testy nakoupila bez výběrového řízení. Kritice podrobil také nošení respirátorů. Podle Olberta neexituje studie, z které by bylo jasné, co se děje při nošení respirátoru několik hodin bez přestávky.

Drbalová řekla, že vládní nařízení jsou v rozporu např. s úmluvou o právech dítěte nebo školským zákonem, který prý hovoří o tom, že všichni mají právo na vzdělání bez jakékoliv diskriminace. Navíc děti podle ní mohou mít s respirátory a testováním problémy, jako je krvácení z nosu nebo potíže s dýcháním. Nesouhlasí také s tím, že děti mají testovat učitelé. Testování je zdravotní úkon, který nesmí vykonávat nikdo bez povolení či proškolení, a učitelům za to hrozí pokuty, řekla.

Řešením by podle Drbalové mohlo být prohlášení o bezinfekčnosti. V něm by rodič uvedl, že dítě nebylo v kontaktu s infikovanou osobou a nemá žádné příznaky nemoci covid-19.

Iniciativa v uplynulých měsících spustila petici za vrácení dětí do škol bez podmínek. Podle Drbalové organizátoři sebrali zhruba 10 tisíc podpisů. "Věříme, že v ČR je ještě víc lidí, kteří sdílí náš názor, akorát nenašli naši petici," řekla Drbalová.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/chciplpes/

Štítky koronavirus, opatření, vláda, Chcípl PES, Hnutí PES, Jiří Janeček, Jakub Olbert, respirátor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neposílejte děti do školy, podmínky návratu porušují zákon, vyzývá hnutí Chcípl PES  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.