Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Sto dnů rektora Vojtěcha Stehela. Nejde o můj rektorský start, ale o chod školy, říká

Pro Vojtěcha Stehela, rektora českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE), znamenala uplynulá sobota 10. dubna prvních 100 dnů strávených v jejím čele. Jak tuto dobu vnímal? A čemu se nejvíc věnoval? To se dozvíte v následujícím rozhovoru.

První stovka dní v čele nějaké instituce se obecně bere jako doba hájení. Vnímal jste to také tak?
Přiznám se, že mě to ani nenapadlo. Na naší škole ve vedoucích pozicích pracuji již několik let. Navíc jsme některé procesy začali řešit s mým předchůdcem, emeritním rektorem profesorem Vochozkou ještě před mým nástupem do funkce, aby byl můj přechod i chod školy co nejplynulejší. Myslím, že to tak nevnímali ani mí kolegové. Prostě žádná doba hájení.

Jaká ta doba tedy pro vás byla?
Začátek každého roku bývá obecně hektičtější, neboť se odevzdávají výzkumné zprávy projektů. A ten letošní, kdy sem se v lednu ujal funkce, nebyl výjimkou. Zároveň jsem udělal několik organizačních změn, které sebou nesly větší podíl administrativy a jednání. Myslím, že si tyto změny už postupně „sedly". A pak jsme v souvislosti s koronavirovou pandemií řešili nezbytná mimořádná opatření. Nešlo ale o nic, co by se nedalo předpokládat. Proto i těch sto dní proběhlo podle mých rámcových představ.

Čemu jste se nejvíc věnoval?
Vytvoření strategického záměru, který určil priority a cíle VŠTE pro následujících pět let.

Které z rozhodnutí bylo nejdůležitější?
To ukáže čas. U řady drobností se časem ukáže, že byly mimořádně důležité a naopak. Klíčové je, že víme, co chceme a kam směřujeme.

Tak jinak, nad čím jste váhal a nad čím zase vůbec?
Nejvíc jsem asi včera váhal nad výběrem v menze mezi bramboráky a špagetami. Oboje mám rád a oboje vypadalo super. (směje se u toho) Jinak jsem ale, vážně vzato, zatím nebyl postaven před nějaká rozhodnutí, u nichž bych musel nějak významněji váhat.

Jaký tedy ten start na začátku vašeho čtyřletého mandátu byl?
Řekl bych, že očekávatelný, předvídatelný, normální. Právě proto, že patřím k první vlně absolventů naší školy, s níž jsem potom spojil svůj dosavadní vědecký a pedagogický život. Proto ani tak nejde o mne a můj rektorský start, ale o chod školy, kvalitu pandemií vynuceného on-line studia a úroveň vzdělávání našich posluchačů. Velmi se těším na jejich návrat do kampusu. I když to asi bude až v září s novým akademickým rokem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky rozhovor, Vojtěch Stehel, VŠTE, rektor, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sto dnů rektora Vojtěcha Stehela. Nejde o můj rektorský start, ale o chod školy, říká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.