Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pandemie hýbe pracovním trhem. Nezaměstnanost v posledních měsících zasáhla nejvíce mladou generaci

Nezaměstnanost v době pandemie zasáhla nejvíce mladou generaci ve věku 15 až 24 let. Alespoň to ukazuje studie Michala Beňa z Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

Podle zveřejněných údajů Úřadu práce bylo v březnu v evidenci 306 616 lidí bez zaměstnání, přibližně o 4800 méně než v únoru. Naopak volných míst přibylo o zhruba 8000 na 338 862. 

„Standardně se s krizemi lépe vyrovnají starší generace, které mají již ustálené pracovní návyky a větší zkušenosti. Jsou tak méně ohroženi. Nezaměstnanost mladých lidí je velmi citlivá na hospodářské cykly, a proto je vyšší pravděpodobnost, že budou ohroženi ztrátou zaměstnání nebo bude pro ně obtížnější zaměstnání nalézt,“ říká Michal Beňo.

Shromážděné údaje v jeho studii ukazují, že nezaměstnanost s přibývajícím věkem klesá. Konkrétně v Rakousku je nezaměstnanost ve věkové skupině 55–64 let nižší o 3,7 procenta, v České republice o 1,9 procenta, v Maďarsku o 2,5 procenta a na Slovensku o 2,3 procenta v porovnání s věkovými skupinami 15-24 let a 25-54 let.

Výzkum také odhalil rozdíl v míře nezaměstnanosti mezi muži a ženami, a to konkrétně v České republice a na Slovensku, kde ženy čelí většímu riziku ztráty zaměstnání ovlivněné pandemickou situací než v dalších zemích zařazených do studie.

„Ukázalo se, že v České a Slovenské republice jsou ženy ohroženy ztrátou zaměstnání více. Jeden z důvodů je, že jejich pracovní pozice bývají velmi často ovlivněny dopadem krize. To se ukázalo již v minulosti, kdy jsme čelili jiným hospodářským krizím. Často se týká průmyslových odvětví,“ tvrdí Beňo, který zároveň přichází s možným řešením situace. Správnou cestou jsou podle něho aktivní programy na podporu trhu práce.

 „Musí primárně sloužit skupině dlouhodobě nezaměstnaných s různými úrovněmi vzdělání, profesí a pracovních zkušeností. Programy by měly být zaměřené i na neaktivní osoby, které se vracejí na trh práce, například po ukončení vzdělání, po přestávce při výchově dětí nebo po dlouhodobé nemoci,“ uzavírá.

Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících v březnu klesla, když se snížila od února o desetinu procentního bodu na 4,2 procenta. Úřad práce hodnotí situaci na pracovním trhu i přes epidemii koronaviru jako stabilní, podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) se na vývoji kladně podepsal mimo jiné program Antivirus. Nicméně podle ekonomů není březnové snížení nezaměstnanosti překvapením, na jaře je to obvyklé kvůli nástupu sezonních pracovníků. Navíc fungují vládní podpůrné programy, takže zaměstnavatelé nemají důvod propouštět. V dalších měsících ekonomové odhadují nárůst nezaměstnanosti, který by podle nich mělo zastavit oživení ekonomiky v druhé půlce roku.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky České Budějovice, nezaměstnanost, práce, koronavirus, VŠTE, povolání, Úřad práce České republiky, Česko, Slovensko, pandemie covidu-19, Rakousko, Jana Maláčová, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie hýbe pracovním trhem. Nezaměstnanost v posledních měsících zasáhla nejvíce mladou generaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.