Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tradiční receptura, ruční práce. Pekařství Cais pokračuje v bohaté pekařské tradici jižních Čech

PR článek

Kvalitní suroviny, ruční zpracování a minimum strojové výroby. V době velkopekáren a průmyslových linek může působit jako zjevení. Pekařství Cais z Vlachova Březí udržuje bohatou pekařskou tradici jižních Čech. Každý den jejich pekaři uválí až dvanáct tisíc bochníků chleba a na výsledku je to znát. Pro jejich výrobky váží lidé cestu i přes hranice.

Historie pekařské značky Cais sahá do roku 1993, kdy se její zakladatel Vladimír Cais rozhodl otevřít vlastní pekárnu. K řemeslu přivoněl již za minulého režimu, když při práci na státním statku rozvážel pekařské výrobky. 

Recept od pekařské legendy

Osudové pak bylo zejména jeho setkání s pekařským mistrem Václavem Velkem z Vlachova Březí. „Pan Velek byl skutečný odborník. Naučil mě vše, co poté stálo za úspěchem mého podnikání,” vypráví Vladimír Cais. 

„Jeho základní pravidlo bylo používat výhradně jen kvalitní suroviny. Toho se držíme stále,” říká majitel pekárny. Stejně jako původní receptury na vynikající chléb, který pekařský mistr Velek předal mladému podnikateli do začátků. U Caisů podle něj pečou dodneška.

Uválíme dvanáct tisíc bochníků denně

Ačkoliv prošlo pekařství z Vlachova Březí za necelé tři dekády existence značnou modernizací, to důležité se nemění. „S rostoucí poptávkou se přirozeně zvyšovala i technologická náročnost výroby. Používáme moderní technologie, zároveň ale klademe důraz, aby naše pečení bylo co nejblíže tradici minulých staletí,” přibližuje Cais.

Co to v praxi znamená? Minimum strojní výroby, maximum lidské práce. „Každý kus chlebového těsta je u nás válen ručně,” pyšní se pekař. „A to se bavíme o dvanácti tisících kusů chleba denně, šest dní v týdnu,” vypočítává majitel. 

Žádné stroje, žádné „dovalovací a tvarovací“ mašiny. „Prostě vše uválí lidské ruce, na tom je náš chléb postaven. Na každém chlebu je veliký podíl usilovné lidské práce,” dodává.

O dobrém chlebu rozhoduje umění pekaře

Pekařství Cais se od konkurence liší v mnoha ohledech. Celý proces je plně pod kontrolou zkušených pekařů. „Žádné automatizované stroje, žádný řízený proces pečení. Sám pekař rozhodne, kdy je chleba správně nakynutý a dobře upečený,” vysvětluje Cais.

Chléb navíc pečou na kamenných podkladech a delší dobu, než je běžné. „Náš chleba má tak nádherně křupavou kůrku. Z ekonomického hlediska to sice není úplně výhodné, ale z hlediska kvality zásadní,” pochvaluje si pekař. 

Pro chleba i přes hranice

Z malé místní pekárny se Cais během posledních dvou dekád rozrostl tak, že nyní rozváží prakticky po celých jižních Čechách, do středních Čech a Prahy. A díky turistům mířícím za krásami Šumavy je pečivo z Vlachova Březí oblíbené i za hranicemi. 

„Turisté se často ptají, kde si budou moci náš chleba zakoupit co nejblíže svého domova až se z dovolené vrátí domů. Začali k nám proto zajíždět pendleři, kteří nakupují náš chléb i pro německé občany,” usmívá se Cais.

A co plánuje pekařství do budoucích let? „Vnímáme nové trendy, zejména poptávku po zdravějším pečivu. Proto postupně zavádíme různé novinky jako Native Line nebo celozrnný chléb,” říká Cais.

A co se do budoucna určitě nezmění? „Kvalitní suroviny, poctivá ruční práce a tradiční receptura. Stejně jako za našich předků,” uzavírá pekař.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pekařství cais, Vlachovo Březí, chléb, tradice, pekařství, Jihočeský kraj, výroba, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční receptura, ruční práce. Pekařství Cais pokračuje v bohaté pekařské tradici jižních Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.