Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tempo rekonstrukce budějckého nádraží se zrychlilo. Hotovo bude za necelé dva roky

Rekonstrukce vlakového nádraží v Českých Budějovicích nabrala v poslední době na tempu. S pracemi se začalo loni v červnu, náklady budou 689 milionů korun bez daně. Postup prací nádraží včera kontrolovali zástupci Správy železnic spolu s hejtmanem Martinem Kubou (ODS).

Exkurze na staveništi byla součástí společné schůzky, jejímž cílem bylo vytvořit pracovní skupinu, která bude řešit funkční koordinaci silničních a železničních projektů v oblasti železničního uzlu České Budějovice.

„Jsem rád, že dorazil ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, aby se podíval, jak práce na tomto rozsáhlém projektu pokračují. Jde o obrovskou investici, která bude mít navíc zásadní vliv na dopravní situaci ve městě. Realizuje se tu nejen přestavba celého nádraží, ale také otevření celého prostoru směrem na Suché Vrbné, má tady vyrůst parkovací dům a stále nám chybí podjezd pod nádražím,“ uvedl hejtman Martin Kuba při prohlídce stavebních prací na budově nádraží a dodal: „Domluvili jsme se s panem ředitelem na tom, že se budeme společně potkávat a na přípravě projektů spolupracovat, aby vše šlo co nejrychleji. Slíbil jsem Jihočechům, že výmluvy neberu a na všech projektech budeme poctivě pracovat.“

Stavební práce se zaměřují nejen na hlavní budovu, ale i na navazující přízemní křídla pod 1. nástupištěm na severní a jižní straně budovy. Zahrnují rekonstrukci obvodového pláště, oken a dveří, střechy, interiérů a technického zázemí, oživí se rovněž stávající nevyužité prostory. Současně s rekonstrukcí výpravní budovy se předpokládá revitalizace přilehlých venkovních prostranství, kde vzniknou nová parkovací stání pro imobilní občany. Na severní ploše bude vytvořena klidová zóna.

Využití opravené budovy bude multifunkční, vzniknou zde prostory pro zajištění provozuschopnosti dráhy, pro cestující veřejnost, pro obchody a služby, chybět nebudou ani nové kanceláře. V centrální části budovy se postaví nový výtah, který spojí podchod s 1. nástupištěm, další výtahy vzniknou v severní i jižní věži. Budova dostane také nový orientační a informační systém pro cestující. 

„V letošním roce se už zrychlilo tempo, které ze začátku nemohlo být maximální, protože nás některé prvky zaskočily. Přeci jen se jedná o rekonstrukci historické budovy a k těm nějaké nemilé překvapení vždy patří. Takže chceme dohnat to, co jsme v úvodu ztratili a z dnešní prohlídky, kterou jsme na stavbě s panem hejtmanem absolvovali, jsem s průběhem prací spokojen,“ uvedl ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, který věří, že českobudějovické nádraží bude výstavní adresou nejen pro občany města, ale také pro cestující. „Na společné schůzce jsme se dnes domluvili na vytvoření pracovní skupiny, která bude řešit, co by se mělo směřovat do studie proveditelnosti uzlu železniční stanice České Budějovice,“ uzavřel Svoboda.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeský kraj

Štítky České Budějovice, nádraží, rekonstrukce, Martin Kuba, Jiří Svoboda, Správa železniční dopravní cesty, projekt, ODS, Suché Vrbné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tempo rekonstrukce budějckého nádraží se zrychlilo. Hotovo bude za necelé dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.