Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hezké počasí láká k úklidu zahrad a lesů. Hasiče zaměstnaly během jednoho dne tři požáry po pálení

S příchodem takřka letního počasí zaměstnávají hasiče stejně jako každý rok požáry, které vznikají při pálení klestí. Jen během úterý vyjížděli hasiči ke třem takovým událostem na Jindřichohradecku.

Profesionální hasiči z Jindřichova Hradce zasahovali po třetí hodině odpolední společně s místními dobrovolníky v lese u Strmilova, kde dohašovali několik ohnisek po špatně uhašeném pálení. „Doutnající porost na ploše přibližně deset na dvacet metrů hasiči uhasili přibližně za půl hodiny. Na místě pak pro řádnou kontrolu zůstala dobrovolná jednotka. Požárem nevznikla žádná škoda,“ potvrdila mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Další dohašování po pálení řešili krátce před půl šestou večerní také profesionální hasiči ze stanice Dačice, a to u Studené. „Dačická jednotka u požáru spolupracovala s jednotkou dobrovolníků z obce Studená. Požár, který zasáhnul plochu přibližně dvacet na šedesát metrů, jednotkám zabral přibližně dvě hodiny. Ani u tohoto požáru nevznikla žádná škoda,“ dodala Matějů. O hodinu později zaměstnal hasiče požár kupy dřeva u Strmilova.

S oteplováním se lidé vrhají do úklidu svých zahrad. S tím se pojí i časté pálení klestí. Hasiči ale upozorňují, že pálení je v tomto období poměrně rizikové.

Pro pálení by mělo být izolováno místo minimálně v okruhu jednoho metru od všech hořlavých materiálů. Mezi další pravidla patří věkové omezení. Osoby mladší 15 let by nikdy neměly spalovat odpad bez přítomnosti osoby starší 18 let a vždy dodržovat bezpečnou vzdálenost od obytných nebo hospodářských objektů.

Ohodnoť článek

Foto HZS JČK

Štítky Jihočeský kraj, hasiči, pálení, klestí, požár, okres Jindřichův Hradec, Strmilov, Studená, Jindřichův Hradec, Dačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hezké počasí láká k úklidu zahrad a lesů. Hasiče zaměstnaly během jednoho dne tři požáry po pálení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.