Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krajský investiční fond podpoří na jihu Čech 30 vybraných projektů. Rozděleno bude přes 200 milionů

Více než 200 milionů korun uvolní v letošním roce Jihočeský kraj do nově vytvořeného Krajského investičního fondu. Díky tomu bude moct podpořit 30 projektů v regionu. Nejvíce projektů rozdělí do obcí do 1000 obyvatel, kde podpoří 11 žádostí. Celkově kraj letos přispěje na stavby v hodnotě 1,2 miliardy korun.

„Máme být politici, kteří ví, co chtějí v kraji dělat, a chtějí to tam dělat. Podporu konkrétním obcím a městům jsme lidem slibovali už před volbami a krajským investičním fondem tento krok plníme," uvedl hejtman Martin Kuba. O žádost se ucházelo 57 projektů, z nichž hodnotící komise vybírala. Nejvyšší podporu získaly stavby nového plaveckého areálu v Písku a Centra pro seniory v Táboře. V obou případech jde o částku 20 milionů korun. Vybrané návrhy musí ještě ve čtvrtek na svém zasedání schválit jihočeští zastupitelé.

„O projektech jsme jednali se zástupci opozice a široce se na nich shodujeme. Kraj by měl touto cestou motivovat obce, protože rozpočet, který každoročně schvalujeme, je rozpočtem všech Jihočechů," uvedl hejtman. Krajský investiční fond rozděluje peníze premiérově. V minulosti mohly obce žádat o podporu prostřednictvím jiných dotačních titulů. „Dlouhodobě tu fungoval jen program obnovy venkova, který nabízel pro žadatele částku v řádech desítek tisíc a občas i stovek tisíc. Ale my jsme chtěli projekt, kde si obce mohou sáhnout na miliony a někdy i desítky milionů korun," řekl Kuba.

Úspěšní žadatelé by podle něj měli získané peníze proinvestovat v nejbližších měsících, což bylo i jedno z hodnoticích kritérií. „Vždy záleželo na kvalitě navrhovaných projektů a na tom, jak byli starostové připraveni, aby mohli danou stavbu provést a peníze v roce 2021 utratit. Jsme příjemně překvapeni počtem žádostí a také jejich typy. Přesně naplňují naší představu," řekl náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek.

Zájemci mohli žádat o podporu v maximální výši 30 milionů korun. Další podmínkou byla minimální padesátiprocentní spoluúčast. Krajský investiční fond touto cestou podpoří projekty z oblastí veřejná služba, školství, sport, kultura a společenský život. „V tomto volebním období odhadujeme, že podpoříme projekty za pět miliard korun, na což kraj uvolním 800 milionů korun," uvedl Hajdušek. Hejtman dodal, že celková částka za čtyři roky může být i vyšší. Mimo jiné bude záležet třeba na výši vybraných daní.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Jihočeský kraj, Krajský investiční fond, investice, projekt, investiční fond, Česko, Martin Kuba, peníze, Tomáš Hajdušek, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský investiční fond podpoří na jihu Čech 30 vybraných projektů. Rozděleno bude přes 200 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.